FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i BiH obilježili 10. obljetnicu Daytona pozivom na promjene

WASHINGTON,22. studenoga 2005.(Hina) - Sjedinjene Države i Bosna iHercegovina obilježili su u utorak 10. obljetnicu Daytonskog sporazumahvaleći postignuća sporazuma kojim je okončan rat u BiH, ali ipozivajući na promjene Daytonskog ustava koje bi omogućilejedinstveniju državu te tražeći uhićenje odbjeglih ratnih zločinacaRadovana Karadžića i Ratka Mladića.
WASHINGTON,22. studenoga 2005.(Hina) - Sjedinjene Države i Bosna i Hercegovina obilježili su u utorak 10. obljetnicu Daytonskog sporazuma hvaleći postignuća sporazuma kojim je okončan rat u BiH, ali i pozivajući na promjene Daytonskog ustava koje bi omogućile jedinstveniju državu te tražeći uhićenje odbjeglih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice susrela se s čelnicima Bosne i Hercegovine i priredila diplomatski ručak kako bi obilježila Daytonski sporazum i razgovarala o putovima za ubrzavanje napretka BiH preko Daytona prema euroatlantskim integracijama.

"Danas pod vodstvom predsjednika Busha Sjedinjene Države energično i ambiciozno nastoje pomoći Bosni i Hercegovini da postane ujedinjena zemlja, da uhiti sve ratne zločince i da se postigne konačni mir na Kosovu", rekla je Rice na diplomatskom ručku.

SAD je ove godine nakon četiri godine zapostavljanja Balkana pokrenuo diplomatsku akciju za promjene Daytonskog ustava u BiH i pokretanje pregovora o konačnom statusu Kosova kako bi se osigurala konačna sigurnost, demokracija i pomirba u toj regiji.

Rice je kazala da osiguravanje mira i napretka u BiH sada traži preobrazbu Daytonskog sporazuma koji je prekinuo rat, ali je ostavio slabu državu podijeljenu po nacionalnim crtama.

"Danas, 2005., zemlja treba snažniju i energičniju državu koja može unaprijediti nacionalne interese", rekla je Rice.

Vlasti BiH pod vodstvom međunarodne zajednice u posljednje su vrijeme stvorile zajedničku obranu i policiju, te jedinstven fiskalni i porezni sustav te nadzor granica.

Rice je istaknula kako su potrebne daljne promjene.

Čelnici parlamentarnih stranaka iz BiH suglasili su se u Washingtonu kako će do ožujka 2006. provesti ustavne promjene koje će ojačati središnje institucije države BiH kako bi uspostavili učinkovitije vlasti i osigurali da BiH što prije postane članica Europske unije i NATO-a.

"Ovo je povijesni pomak u moderniziranju Daytonskog sporazuma i provedba ove obveze je ključna želi li Bosna i Hercegovina postići cilj pune integracije u euroatlantske institucije", rekla je Rice.

Rice je također istaknula da će BiH, kako bi mogla postići punu integraciju, morati privesti pravdi ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji su 10 godina nakon Daytona još na slobodi.

Ona je kazala kako je stajalište SAD-a da će sve balkanske države morati uhititi ratne zločince kako bi imale budućnost u NATO-u.

Čelnici bosanskih Srba u Washingtonu su potpisali izjavu u kojoj izražavaju svoju nedvosmislenu predanost uhićenju i predaji Haškom sudu Mladića i Karadžića.

"Ovo su ohrabrujuće riječi i sada moraju voditi ozbiljnoj akciji", rekla je Rice upozoravajući bosanske Srbe da više ne može biti isprika ni odgađanja.

Srpski čelnici pozvali su Karadžića i Mladića da se dragovoljno predaju vlastima Republike Srpske ili Haškom sudu napominjući kako oni ne predstavljaju interese Republike Srpske ili BiH te da njihov status odbjeglih optuženika prijeti budućnosti zemlje. Ako se ne predaju, kaže izjava, Republika srpska spremna je poduzeti sve što može kako bi ih uhitila.

Rice i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić su u State Departmentu potpisali dva sporazuma između SAD-a i BiH. Sporazum o statusu snaga pojačat će suradnju u obrani i omogućiti Sjedinjenim Državama pristup i korištenje objekata u BiH u zajedničkim aktivnostima, a sporazum o otvorenom nebu olakšat će civilne zračne letove prijevoznicima dviju zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙