FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Nezaposlenost u studenome nakon 11 godina prvi put manja

BERLIN, 1. prosinca 2005. (Hina) - Po prvi put nakon 11 godina brojnezaposlenih u Njemačkoj je u studenom smanjen u odnosu na prethodnimjesec, objavila je u četvrtak u Neurnbergu Savezna agencija zazapošljavanje.
BERLIN, 1. prosinca 2005. (Hina) - Po prvi put nakon 11 godina broj nezaposlenih u Njemačkoj je u studenom smanjen u odnosu na prethodni mjesec, objavila je u četvrtak u Neurnbergu Savezna agencija za zapošljavanje.

"Manji broj nezaposlenih u studenom nego u listopadu smo posljednji put zabilježili 1994.", izjavio je član vodstva Agencije za zapošljavanje Heinrich Alt prilikom predstavljanja najnovijih statistika.

Suprotno uobičajenom sezonskom trendu po kojem broj nezaposlenih u hladnijim mjesecima raste, u studenom je 25.000 osoba manje bilo bez posla nego u listopadu. Tako je trenutno u Njemačkoj 4 531 000 nezaposlenih, što odgovora stopi nezaposlenosti od 10,9 posto.

Unatoč neočekivanom padu broja nezaposlenih, što se povezuje s izuzetno blagom prvom polovicom studenog zbog čega su izostala uobičajna otpuštanja građevinaca, prošlog mjeseca je zabilježeno 274.000 nezaposlenih više nego u istom razdoblju prošle godine.

Alt je za prosinac i siječanj predvidio sezonski uobičajen porast nezaposlenosti, ali je istodobno izrazio uvjerenje da ukupan broj nezaposlenih "neće ili možda samo neznatno" premašiti granicu od 5 milijuna.

Nova koalicijska vlada, unatoč negativnim brojkama u usporedbi s prošlom godinom, najnovije statistike doživljava kao preokret na njemačkom tržištu rada.

"25.000 nezaposlenih manje ulijeva vjeru i istodobno potvrđuje ispravnost našeg konsolidacijskog kursa", izjavio je Franz Muentefehring, ministar rada i vicekancelar u vladi Angele Merkel.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je s 10,9 posto viša od prosjeka za Europsku uniju, koji je u studenom iznosio 8,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙