FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: O jeziku će odlučivati struka

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanaderizjavio je da politika neće presuđivati hoće li se - neću - pisatizajedno ili odvojeno, već će operacionalizirati odluku struke.
ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je da politika neće presuđivati hoće li se - neću - pisati zajedno ili odvojeno, već će operacionalizirati odluku struke.

"Politika se neće miješati, niti se smije miješati u odluke struku", rekao je premijer u ponedjeljak na predstavljanju novih sadržaja "e-obrazovanja" u zagrebačkoj Osnovnoj školi Nikole Tesle, komentirajući posljednju pravopisnu preporuku Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika.

Neka struka kaže svoje, a odluka ne mora biti odmah donesena, izjavio je Sanader, zauzevši se za nastavak javne rasprave.

Hrvatski, kao i svaki drugi jezik, živi i ima svoju dinamiku, rekao je premijer, istaknuvši kako će on osobno nastaviti pisati neću zajedno.

Premijer podržava odluku da se neko vrijeme dopustiti i jedna i druga mogućnost kako se ponovno ne bi otvarali politički problemi. Kako je Vijeće odluku donijelo većinski, Sanader drži da se i drukčije mišljenja treba poslušati. Nije još vrijeme za konačnu odluku, poručio je.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je kako poštuje odluku struke. Dodao je kako ni jedna država nije preko noći "prelamala stvari". Udžbenici po HNOS-u idu od rujna 2006. i nekoliko će godine biti prijelazno te taj dualizam nije upitan. Do konačnog donošenja HNOS-a to će pitanje biti riješeno, istaknuo je ministar znanosti.

Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika pri Ministarstvu znanosti priopćilo je da je na sedmoj sjednici 15. prosinca raspravljalo o sastavljenom ili rastavljenom pisanju niječnice i enklitičkih oblika glagola htjeti. Tom prigodom Vijeće je prihvatilo većinski zaključak kojim preporučuje pravopisno rješenje po kojemu se u zanijekanom prezentu glagola htjeti niječnica piše rastavljeno od glagolskih oblika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙