FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpredsjednik ECB-a zatražio veću fleksibilnost tržišta rada

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Članice eurozone suočavaju se srizikom rasta inflacije iako je stopa nezaposlenosti "razočaravajućevisoka", što je posljedica nefleksibilnog tržišta rada, izjavio je zaThe Financial Times potpredsjednik Europske središnje banke (ECB)Lucas Papademos.
ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Članice eurozone suočavaju se s rizikom rasta inflacije iako je stopa nezaposlenosti "razočaravajuće visoka", što je posljedica nefleksibilnog tržišta rada, izjavio je za The Financial Times potpredsjednik Europske središnje banke (ECB) Lucas Papademos.

Najnovije istraživanje ECB-a pokazalo je da bi inflacija u eurozoni mogla porasti uz istodobnu visoku stopu nezaposlenosti od osam posto. "To je iznenađujuće i razočaravajuće visoka stopa", naglasio je potpredsjednik ECB-a.

Njegove izjave upućuju na zaključak da neuspješni pokušaji vlada mnogih europskih zemalja da "proguraju" reforme tržišta rada i ostale slične mjere utječu na razmišljanje ECB-a o kamatnim stopama.

Banka je nedavno povisila ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda na 2,25 posto, što je prvi takav potez u proteklih pet godina. No, Papademos nije davao nikakvih naznaka o budućim potezima ECB-a vezanim za kamate.

Fleksibilnije tržište rada omogućilo bi monetarnoj politici da podupre nižu stopu nezaposlenosti, ne ugrožavajući pritom stabilnost cijena, upozorio je.

"Iskustvo nordijskih zemalja pokazuje da je moguće primijeniti reforme koje će u značajnoj mjeri pozitivno utjecati na zapošljavanje i rast a pritom neće bitno promijeniti postojeći model socijalne zaštite", napomenuo je potpredsjednik ECB-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙