FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski časnik zapovjednik UN-ovih zračnih operacija u Liberiji

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Bojnik Goran Novoselić otputovao jena jednogodišnji mandat u mirovnu misiju UN-a u Liberiji (UNMIL), gdjeće obnašati dužnost čelnika zračnih vojnih operacija UN-a.
ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Bojnik Goran Novoselić otputovao je na jednogodišnji mandat u mirovnu misiju UN-a u Liberiji (UNMIL), gdje će obnašati dužnost čelnika zračnih vojnih operacija UN-a.

To je prvi puta da jedan časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske obnaša tako visoku dužnost.

Mandat mirovne misije UN-a u Liberiji (UNMIL) uspostavljene po rezoluciji Vijeća sigurnosti iz rujna 2003. produljen je do 31. ožujka iduće godine. Oružane snage RH u toj mirovnoj misiji sudjeluju od listopada 2003.

Inače, nakon gotovo osam godina građanskog rata u Liberiji, 1997. održani su predsjednički i parlamentarni izbori. Vlada novog predsjednika Taylora pružala je potporu pobunjeničkoj skupini iz Sierra Leonea zbog čega je UN 2001. nametnuo sankcije Liberiji. Borbe na tromeđi Liberije, Sierra Leonea i Gvineje ponovno su izbile 2000., a 2002. pojačali su se napadi Liberijaca ujedinjenih za pomirbu i demokraciju na Taylorovu vladu. Sporazum o prekidu vatre sklopljen je 17. srpnja 2003. godine između vlade i pobunjeničkih skupina i sve su se strane pozitivno izrazile o dolasku međunarodnih snaga i nastavku mirovnih pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙