FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: Koncert u povodu 100. obljetnice rođenja skladatelja Brkanovića

ZADAR, , 18. prosinca 2005. (Hina) - Koncertom Zadarskog komornogorkestra održanim večeras u svečanoj dvorani zadarskog sveučilišta,obilježena je 100. obljetnica rođenja hrvatskoga skladatelja IvanaBrkanovića.
ZADAR, , 18. prosinca 2005. (Hina) - Koncertom Zadarskog komornog orkestra održanim večeras u svečanoj dvorani zadarskog sveučilišta, obilježena je 100. obljetnica rođenja hrvatskoga skladatelja Ivana Brkanovića.

Za večerašnji koncert Hrvatska kazališna kuća u Zadru (Produkcija klasične glazbe) ugostila je skladatelja i dirigenta, donedavnoga ravnatelja Zagrebačke filharmonije, Berislava Šipuša, koji je ravnao večerašnjim ansamblom.

Nastupila su i dva mlada umjetnika, splitski violončelist Mihovil Karuza i jedan od najvećih promotora tube u nas, Krunoslav Babić. U njegovoj interpretaciji nekoliko stotina nazočnih na koncertu slušalo je Koncert za tubu i orkestar Alekseja Lebedjeva.

Na večerašnjem programu bila su djela Frane Paraća - Muzika za gudače, Luigija Boccerinija - Koncert za violončelo i Orkestar broj 3 u G duru, te djela Ivana Brkanovića, Edwarda Elgaza i Lebedjeva.

Skladatelj Ivan Brkanović (Škaljari pokraj Kotora, 1906. - Zagreb 987.) diplomirao je godine 1935. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (B. Bersa, F. Dugan, Lhotka), a kraće vrijeme se usavršavao na Scholi cantorum u Parizu. Bio je, uz ostalo, dramaturg Opere HNK-a u Zagrebu (1951. do 1954.) te direktor Zagrebačke filharmonije (1954. do 1957.). Brkanović je pripadnik jednog od najvažnijih skladateljskih naraštaja (M. Cipra, M. Magdalenić, B. Papandopulo), koji je odredio neke od bitnih smjerova hrvatske glazbe 20. stoljeća. Neka od njegovih najpoznatijih djela su vokalno-instrumentalni i scenski oblici Ekvinocij (1945.), Zlato Zadra (Škrinja sv. Šimuna, 1954.), i Triptihon (1936.) koji su u samom vrhu hrvatskoga glazbenog stvaralaštva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙