FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić putuje u utorak u službeni posjet Turskoj

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićputuje u utorak u dvodnevni službeni posjet Turskoj gdje će sesusresti s najvišim dužnosnicima te zemlje i otvoriti Počasni konzulatRepublike Hrvatske u gradu Izmiru.
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić putuje u utorak u dvodnevni službeni posjet Turskoj gdje će se susresti s najvišim dužnosnicima te zemlje i otvoriti Počasni konzulat Republike Hrvatske u gradu Izmiru.

Hrvatski predsjednik u utorak će u turskoj prijestolnici Ankari razgovarati s turskim kolegom Ahmetom Necdetom Sezerom, koji je posjetio Zagreb u srpnju 2003. godine.

Nakon razgovora u četiri oka i susreta službenih izaslanstava, dvojica čelnika prisustvovat će potpisivanju sporazuma između Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i turske banke Turk Eximbank.

Tijekom dana predviđeno je i izlaganje Mesića na Institutu za euroazijska strateška istraživanja.

U srijedu, drugog dana posjeta hrvatsko izaslanstvo putuje u grad Izmir na obalama Egejskog mora gdje će biti svečano otvoren počasni konzulat Republike Hrvatske, a nakon toga održan Hrvatsko-turski gospodarski forum.

Političke odnose Hrvatske i Turske službeni Zagreb ocjenjuje kontinuirano vrlo dobrima i stabilnima, čemu doprinosi redoviti politički dijalog na svim razinama.

Dvije zemlje sklopile su dosad 33 ugovora, uključujući i onaj o slobodnoj trgovini iz 2003. godine, no i hrvatska i turska strana slažu se da gospodarska suradnja ima puno veće izglede. Stoga će osnovna uloga novoosnovanog počasnog konzulata u Izmiru biti upravo gospodarstvo i turizam.

U prvoj polovici 2005. vrijednost robne razmjene bilježi pad: izvoz iz Hrvatske u Tursku iznosio je 28,7 milijuna USD, a uvoz iz Turske u Hrvatsku 78,5 miljuna USD. Hrvatska najviše izvozi naftna ulja i naftne plinove, te strojeve za građevinsko-industrijske grane.

Iz Turske najviše uvozimo putničke automobile, željezne cijevi, televizore, odjeću.

Hrvatska i Turska započele su pristupne pregovore s Europskom unijom (EU) na isti dan, 3. listopada ove godine.

Nakon unutarnjih prijepora u Uniji, Bruxelles je ipak odlučio započeti pregovore s Turskom uz dva glavna uvjeta: stupanje na snagu šest zakona u vezi s vladavinom prava i zaštitom ljudskih prava, što je Ankara učinila 1. lipnja, te potpisivanje Protokola kojim se Ankarski sporazum proširuje na još deset novih članica EU-a, što je Ankara učinila 29. srpnja, uz popratnu Izjavu o Cipru u kojoj stoji da potpisivanje, ratifikacija i provedba Protokola ne znače priznavanje te otočne države.

Iako ne postoji formalni instrument o suradnji Hrvatske i Turske na području euroatlantskih integracija, dvije zemlje redovito razmjenjuju iskustva o pristupanju EU-u na razini ministarstava vanjskih poslova i parlamenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙