FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europljani bi Ukrajinu i Rusiju radije nego Tursku u EU

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Europski građani radije bi vidjeliUkrajinu i Rusiju u Uniji nego Tursku, pokazuju rezultati istraživanjajavnog mišljenja koje je provela francuska agencija TNS Sofres zaukrajinsku lobističku skupinu, Europsku stratešku mrežu Jalta.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Europski građani radije bi vidjeli Ukrajinu i Rusiju u Uniji nego Tursku, pokazuju rezultati istraživanja javnog mišljenja koje je provela francuska agencija TNS Sofres za ukrajinsku lobističku skupinu, Europsku stratešku mrežu Jalta.

Oko tisuću osoba iz šest najvećih zemalja EU - Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Španjolske i Velike Britanije, odgovorilo je na pitanje: "Zamislite da sljedeće zemlje apliciraju za ulazak u EU i ispunile su sve kriterije za pristup. Osobno, biste li bili za ili protiv tih zemalja". Pitanje je postavljeno za Ukrajinu, Rusiju, Tursku i Maroko.

Iako nisu kandidati za EU, Ukrajina i Rusija očito uživaju veću popularnost među europskim građanima od Turske, koja ima status kandidata za EU.

Kijev i Moskva dobili su 51 posto odnosno 45 posto glasova, dok je Ankara dobila 40 posto.

Četrdeset i šest posto ispitanika izjavilo je da je protiv ulaska Turske, 41 posto protivi se ulasku Rusije a 34 posto Ukrajine.

Istraživanje je pokazalo da su Francuska i Njemačka najveći protivnici bilo koje od tih zemalja u EU, dok Poljaci najviše podupiru proširenje, njih čak 64 posto izjasnilo se za Ukrajinu među 25-oricom.

Iako je Ukrajina dobila najviše glasova među četiri zemlje, potpora javnog mnijenja u toj zemlji pristupanju u EU manja je od pedeset posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙