FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Europa je nezamisliva bez Hrvatske i Turske

ANKARA, 6. prosinca 2005. (Hina) - Europa je nezamisliva bez Hrvatske izemalja naše regije, ali i bez Turske, izjavio je u utorak u Ankarihrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
ANKARA, 6. prosinca 2005. (Hina) - Europa je nezamisliva bez Hrvatske i zemalja naše regije, ali i bez Turske, izjavio je u utorak u Ankari hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Šef hrvatske države, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Turskoj, održao je predavanje u Institutu za euroazijska strateška istraživanja, jednoj od najuglednijih znanstvenih ustanova u zemlji.

"Granica Europe nije ova ili ona rijeka ili masiv, granica je tamo dokle sežu europske vrednote, tradicija i kultura", istaknuo je Mesić pred dvjestotinjak turskih političara, intelektualaca i novinara.

I u razgovorima što ih je ranije u utorak vodio s turskim kolegom Ahmetom Necdetom Sezerom, hrvatski se predsjednik zauzeo za ulazak u EU te većinske muslimanske zemlje s više od 73 milijuna stanovnika.

Govoreći o hrvatskom putu prema euroatlantskim integracijama, Mesić je istaknuo kako se na primjeru Hrvatske, ali i Turske pokazalo da Europa ne zatvara vrata pred novim članicama.

To se odnosi i na zemlje iz susjedstva SCG i BiH, rekao je Mesić i dodao da je početak pregovora između RH i EU pozitivan znak za cijelu regiju.

Uz susret sa Sezerom predsjednik Mesić razgovarao je u utorak i s predsjednikom turskog parlamenta Bulentom Arincom. Sastao se i s bivšim predsjednikom države Suleymanom Demirelom, turskim državnikom koji se aktivno uključio u rješavanje krize u bivšoj SFRJ i hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

U srijedu, drugog i završnog dana posjeta Turskoj, hrvatsko izaslanstvo odlazi u grad Izmir na obalama Egejskog mora, gdje će biti svečano otvoren počasni konzulat RH i održan hrvatsko-turski gospodarski forum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙