FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije: Europska unija izbjegla novu krizu

BRUXELLES, 17. prosinca 2005. (Hina) - Dogovor oko novog dugoročnogproračuna Europske unije, postignut u subotu u Bruxellesu, spriječioje novu veliku krizu Europske unije, nakon ustavne ovoga ljeta, idokazao da Europska unija još uvijek funkcionira, ocjenjuju europskidiplomati.
BRUXELLES, 17. prosinca 2005. (Hina) - Dogovor oko novog dugoročnog proračuna Europske unije, postignut u subotu u Bruxellesu, spriječio je novu veliku krizu Europske unije, nakon ustavne ovoga ljeta, i dokazao da Europska unija još uvijek funkcionira, ocjenjuju europski diplomati.

Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica dogovorili su novi proračunski okvir EU-a za razdoblje od 2007. do 2013. godine vrijedan više od 862 milijarda eura.

Kompromisno rješenje omogućio je dogovor Francuske i Velike Britanije koje su, zahvaljujući prije svega posredovanju nove njemačke kancelarke Angele Merkel, ipak uspjele pomiriti stajališta.

Pregovori su se vodili do ranih jutarnjih sati u subotu, a britanski premijer Tony Blair osigurao je dogovor ponudivši značajno smanjenje kontroverznog britanskog rabata u idućem sedmogodišnjem razdoblju u iznosu od 10,5 milijardi eura, odnosno za gotovo 20 posto. Tim sredstvima Velika Britanija financirat će svoj dio prošlogodišnjeg proširenja Europske unije za deset novih članica.

Zauzvrat, od zemalja članica, u prvom redu Francuske, tražio je temeljitu reviziju europskog proračuna 2008/09., koja bi mogla dovesti do smanjenja poljoprivrednih subvencija, na koje odlazi više od 43 posto europskog proračunskog novca.

Blair je na konferenciji za novinare na kraju summita dogovor ocijenio velikim uspjehom koji će omogućiti izgradnju moderne Europe. "Ovo je dogovor koji omogućuje Europi da krene naprijed... omogućuje nam da dokažemo svoju solidarnost", rekao je.

Odgovarajući na optužbe da je Velika Britanija, pristavši na smanjenje rabata bez jasnih jamstava da će zajednička poljoprivredna politika Europske unije (CAP) doista biti revidirana, zapravo kapitulirala pred Francuskom, Blair je istaknuo da poticanje gospodarskog razvoja novih zemalja članica smatra ulaganjem koje će koristiti cijeloj Europi.

Naglasio je također da Velika Britanija nije izgubila rabat, te da će on nastaviti i dalje rasti.

Blair velikim uspjehom smatra dogovor o temeljitoj reviziji europskog proračuna 2008./09., koju će provesti Europska komisija, a što bi moglo dovesti do njegove reforme u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju, uključujući troškove za poljoprivredu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso istaknuo je da novi proračun jamči solidarnost sa svim zemljama članicama, na čemu se Europska unija i temelji.

Priznao je da Europska komisija nije dobila sve što je tražila, ali i izrazio zadovoljstvo što je Europska unija izbjegla financijsku paralizu.

Barroso je također čestitao Velikoj Britaniji na "vrlo uspješnom predsjedništvu" EU-om, koje je osim dogovora o proračunu otvorilo i pristupne pregovore s Turskom i Hrvatskom.

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell upozorio je međutim da je dogovor europskih čelnika daleko od zahtjeva Europskog parlamenta, koji ga, u sklopu procedure suodlučivanja, mora potvrditi apsolutnom većinom.

"Dogovor Europskog vijeća ne znači i kraj procesa. On predstavlja početak posljednje faze pregovora s Europskim parlamentom i Europskom komisijom", podsjetio je Borrell.

Europski parlament tražio je, naime, da proračunski okvir za razdoblje od 2007. do 2013. iznosi 883 milijarda eura.

Europski parlamentarci podijeljeni su oko novog proračuna i sumnjaju hoće li u sadašnjem obliku moći ostvariti ciljeve iz Lisabonske strategije, kojom je određeno da bi Europska unija trebala postati najkonkurentnije gospodarstvo u svijetu.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izjavio je u subotu kako računa na Europski parlament da će povećati proračun.

Francuski predsjednik Jacques Chirac i ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy čestitali su Blairu na hrabrosti i odlučnosti da se postigne dogovor.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odigrala odlučujuću ulogu u pregovorima, ocijenila je da je dogovor u europskom interesu i da dokazuje da Europa može funkcionirati.

Dogovorom su zadovoljne i nove zemlje članice, koje su se za bolje pozicije borile do posljednjeg trenutka i čak prijetile vetom.

Europski čelnici odobrili su im 5,3 milijarda eura više za regionalnu pomoć nego što im je Velika Britanija prvotno namijenila.

Nove članice ocjenjuju da je dogovor dokaz da Europa nije u krizi i da poštuje načelo solidarnosti, temeljno načelo europskog projekta.

Poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz podsjetio je da je ideja solidarnosti rođena u Poljskoj prije 25 godina, a danas ujedinjuje Europsku uniju.

Marcinkiewicz je zahvalio Francuskoj što je zastupala interese novih zemalja članica, kao i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je za Poljsku u posljednjem trenutku osigurala dodatnih 100 mlijuna eura.

Za Poljsku, najveću novu članicu, u novom je dugoročnom proračunu predviđeno gotovo 60 milijarda eura. Marcinkiewicz je obećao da će Poljska novac dobro iskoristiti kako bi dostigla bogatije članice Europske unije.

Europsko vijeće odobrilo je i status kandidata Makedoniji. Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn ocijenio je da ta odluka predstavlja "važan politički signal" za cijeli zapadni Balkan.

Makedonija ipak nije dobila datum za početak pristupnih pregovora, koji će ovisiti o daljnjoj provedbi reformi te apsorpcijskoj sposobnosti Europske unije, poručili su europski čelnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙