FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri EU-a za dodatna istraživanja na lijekovima za djecu

BRUXELLES, 12. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Ministri zdravstva zemaljačlanica EU-a prošli su se tjedan na sastanku u Bruxellesu složili okopotrebe povećanja učinkovitosti i kvalitete lijekova koji se koriste upedijatriji, na način da se laboratorijima nametnu dodatni testovikoji će omogućiti da se ustanovi kako određena vrsta lijeka djeluje nadjecu.
BRUXELLES, 12. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Ministri zdravstva zemalja članica EU-a prošli su se tjedan na sastanku u Bruxellesu složili oko potrebe povećanja učinkovitosti i kvalitete lijekova koji se koriste u pedijatriji, na način da se laboratorijima nametnu dodatni testovi koji će omogućiti da se ustanovi kako određena vrsta lijeka djeluje na djecu.

Prema podacima Europske komisije više od 50 posto lijekova koji se koriste u pedijatriji nije dodatno istraženo niti ima specifičnu autorizaciju za uporabu kod djece. Podvrgnuti su samo općoj autorizaciji.

"S obzirom na to da prije puštanja u prodaju lijekovi za odrasle prolaze dugotrajne i detaljne kliničke pokuse, najprije na životinjama, a zatim i na pacijentima, kako bi se zajamčila njihova učinkovitost i kvaliteta, bilo bi logično da je jednako kod lijekova namijenjenih djeci. No, liječnici danas imaju ograničen izbor lijekova za djecu", stoji u priopćenju Komisije koja je i upozorila na potrebu povećanja učinkovitosti i kvalitete lijekova koji se koriste u pedijatriji.

Prijedlog dokumenta, prema izvorima bliskim Komisiji, usvojile su 24 zemlje (sve osim Poljske), a sada bi on trebao proći drugo čitanje u Europskom parlamentu. Potom bi laboratoriji trebali iznijeti "odgovarajuće konkretne poteze o detaljnijim istraživanjima koja bi se trebala početi obavljati na lijekovima za uporabu u pedijatriji".

"Postigli smo konsenzus triju institucija, Komisije, Europskog parlamenta i zemalja članica o tomu da je ovo prioritet koji se što je prije moguće treba staviti u proces", rekao je glasnogovornik europskog povjerenika za industriju Guenthera Verheugena, Gregor Kreuzhuber. Novi bi zakon mogao biti izglasan najkasnije 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙