FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olli Rehn za davanje statusa kandidata Makedoniji

BRUXELLES, 9. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Olli Rehn, europskipovjerenik za proširenje EU-a pozvao je u petak šefove država i vladaEU da sljedeći tjedan Makedoniji dodijele status kandidata.
BRUXELLES, 9. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje EU-a pozvao je u petak šefove država i vlada EU da sljedeći tjedan Makedoniji dodijele status kandidata.

"To je vrlo važan znak za bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju kao i za zapadni Balkan, stoga pozivam Vijeće Europe da prihvati preporuke Komisije", rekao je Rehn novinarima iako istovremeno neke zemlje članice s rezervom gledaju na tu preporuku.

Komisija je 9. studenog u svojem godišnjem izviješću o Makedoniji dala preporuku da se toj zemlji odobri status kandidata, pozdravivši njezin značajan "uspjeh" budući se samo prije četiri godine nalazila na rubu građanskog rata.

Status kandidata ne vodi automatski pristupnim pregovorima. Turska koja je s pregovorima započela u listopadu, svoj je status kandidata dobila krajem 1999. god.

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica u ponedjeljak će u Bruxellesu raspravljati o Makedoniji, no očekuje se da će se rasprava o ovom osjetljivom pitanju nastaviti na sastanku na vrhu koji će se održati u četvrtak i petak.

"Dodjelom ovog statusa Makedoniji otvorila bi se nova stranica u procesu proširenja. Francuska je mišljenja da ovo ne bi bila najinteligentnija odluka u ovom času", komentirao je jedan francuski diplomat, ističući kako ipak ne bi bilo dobro "obeshrabriti" Skoplje.

Dodjeljivanje statusa moglo bi biti povezano s europskim proračunom za 2007.-2013. god. Neke od zemalja članica ne žele otvarati vrata EU Makedoniji dok se ne riješi pitanje financiranja posljednjih deset najnovijih članica.

"Makedonija bi mogla postati malom žrtvom ove situacije, no mi ćemo nastojati da njezina žrtva bude što manja", rekao je jedan neimenovani diplomat u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙