FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Usvojen novi izborni zakon s proporcionalnim sustavom

RIM, 14. prosinca 2005. (Hina) -
RIM, 14. prosinca 2005. (Hina) -

Italija se vraća na proporcionalni izborni sustav nakon što je u srijedu i gornji dom parlamenta, Senat, konačno usvojio novi izborni zakon, čime je završilo dvanaestogodišnje iskustvo s primjenom većinskog izbornog sustava.

Sa 160 glasova "za", 119 "protiv" i šest suzdržanih Senat talijanskog Parlamenta usvojio je u srijedu novi izborni zakon kojim se u Italiju vraća proporcionalni izborni sustav, tako da će se slijedeći parlamentarni izbori, u travnju 2006., održati po novim izbornim pravilima.

Koalicija vladajućeg desnog centra premijera Silvija Berlusconija inzistirala je na toj promjeni i povratku na proporcionalno biranje. Oporbeni lijevi centar, na čelu s bivšim predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem, najavio je promjenu dotadašnjeg izbornog sustava ako pobijedi na sljedećim izborima.

Nakon što se na izborima 1994. prvi puta u Italiji primijenio većinski izborni sustav, talijanski birači će poslije 12 godina ponovno glasovati za stranke te će se mjesta u parlamentu raspoređivati na temelju postotka kojeg dobiju određene političke snage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙