FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Praizvedena drama "Osmi povjerenik" prema romanu Renata Baretića

SPLIT,16. prosinca 2005.(Hina) - U splitskom Hrvatskom narodnomkazalištu večeras je praizvedena drama "Osmi povjerenik", prema romanupoznatog novinara Renata Baretića, u dramatizaciji Lade Martinac Kralji Ivice Kunčevića, koji je dramu i režirao.
SPLIT,16. prosinca 2005.(Hina) - U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je praizvedena drama "Osmi povjerenik", prema romanu poznatog novinara Renata Baretića, u dramatizaciji Lade Martinac Kralj i Ivice Kunčevića, koji je dramu i režirao.

Radnja drame odvija se na izmišljenom, najudaljenijem naseljenom hrvatskom otoku Trečiću. Zajednica na otoku sjajno funkcionira bez ikakvih organa vlasti, a stanovnici međusobno komuniciraju na svojem tzv. trečićanskom dijalektu. Idila traje dok se na otoku ne pojavi Vladin povjerenik, osmi po redu, sa zadaćom organiziranja izbora i legalne lokalne vlasti.

U drami, koja, prema riječima redatelja i sudramaturga Kunčevića, izaziva i smijeh i suze, glumi 20-ak članova ansambla splitske drame: Trpimir Jurkić, Josip Genda, Elvis Bošnjak, Ilija Zovko, Snježana Sinovčić - Šiškov i drugi te gost iz Osijeka Mijo Jurišić.

Dramatizacija se na neki način otrgnula od romana, najavljivali su prije praizvedbe dramaturzi, a čak je i sam njegov autor Renato Baretić izjavio kako je u drami pronašao i neke elemente kojih nije ni bio svjestan.

Lada Martinac Kralj također je istaknula kako se između romana i predstave ne može staviti znak jednakosti, a redatelj Ivica Kunčević je kazao kako predstava ipak u potpunosti slijedi poetsku dubinu napisane drame.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙