FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Praizvedbe nacionalnih kazališnih kuća u prosincu

ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) -
ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) -

Predstava "Osmi povjerenik" u režiji Ivice Kunčevića, nastala po romanu Renata Baretića, premijerno će se izvesti 16. prosinca u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

To je duhovita priča o otoku Trećiću na kojemu mještani ne žele uspostaviti vlast jer smatraju da bi bilo kakva vrsta političkog organiziranja ugrozila njihov skladan život. Država, pak, mora vladati, pa im šalje svoje povjerenike da ih zauzdaju.

Dramaturgiju je s redateljem radila Lada Martinac-Kralj, a, među inima, glume Trpimir Jurkić, Mijo Jurišić, Josip Genda, Elvis Bošnjak, Nives Ivanković i Snježana Sinovčić-Šiškov.

Riječki HNK "Ivana pl. Zajca" najavio je za 16. prosinca praizvedbu vodvilja "Magarac" klasika Georgesa Feydeaua u režiji gosta redatelja iz Budimpešte Laszla Keszega. Kako je radnja prebačena u današnju Rijeku, i zbivanja su povezana s gradskim običajima. U glumačkoj ekipi su, među inima, Žarko Radić, Davor Jureško, Damir Orlić i Nina Violić.

Na sceni "Zajc off" Talijanska drama premijerno je 3. prosinca, uz titlani prijevod, izvela predstavu "Zločin na kozjem otoku" Uga Bettija u režiji Damira Zlatara Freya.

Osječki HNK praizvest će 7. prosinca scensku obradbu Kozarčaninova romana "Sam čovjek". Obradbu, režiju i izbor glazbe u djelu o usamljenosti i potrazi za srećom potpisuje Tomislav Pavković. Dramatizacija je obogaćena Kozarčaninovom poezijom, a uloge, među inima, tumače Ivan Glowatzky, Ozren Grabarić, Radoslava Mrkšić i Jasna Odorčić.

Tom se predstavom otvaraju 16. "Krležini dani" u Osijeku, znanstveno savjetovanje i kazališna smotra, koji traju do 10. prosinca.

Zagrebački HNK zbog uređenja do kraja godine nema praizvedbe, jedino će se 22. prosinca izvesti obnovljena verzija Mozartove opere "Čarobna frula".

(Hina) xag ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙