FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz, Berlin i Madrid ponudili kompromisni prijedlog EU proračuna

BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - Francuska, Njemačka i Španjolskaiznijele su u petak britanskom premijeru Tonyju Blairu zajedničkiprijedlog novog europskog proračuna za razdoblje između 2007. i 2013.,koji predviđa trajno smanjenje britanskog rabata i reviziju proračunanakon 2014. godine, doznaje se iz službenih izvora.
BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - Francuska, Njemačka i Španjolska iznijele su u petak britanskom premijeru Tonyju Blairu zajednički prijedlog novog europskog proračuna za razdoblje između 2007. i 2013., koji predviđa trajno smanjenje britanskog rabata i reviziju proračuna nakon 2014. godine, doznaje se iz službenih izvora.

Kako se doznaje, Francuska, Njemačka i Španjolska predlažu trajno smanjenje rabata kako bi Velika Britanija preuzela svoj dio troškova proširenja Europske unije te reviziju proračuna, ali tek nakon 2014. godine.

Velika Britanija traži pak reviziju proračuna 2008. ili 2009. godine.

Francuska traži također da se revizija odnosi na ukupni proračun, a ne samo na poljoprivredne subvencije, kojima se London najviše protivi.

Na poljoprivredne subvencije trenutačno odlazi gotovo 40 posto europskog proračunskog novca, a najviše koristi ima Francuska.

Inicijativu Francuske, Njemačke i Španjolske podržale su i Italija, Luksemburg i Austrija, dok je Poljska iznijela vlastiti prijedlog, tražeći povećanje ukupnog proračuna, doznaje se iz europskih izvora.

Zadnji britanski prijedlog, iznesen u srijedu, predviđao je proračun od oko 850 milijardi eura za razdoblje između 2007. i 2013. godine.

Drugi dan summita EU-a protječe u bilateralnim sastancima britanskog predsjedništva s europskim kolegama.

Pregovarači pokušavaju pomiriti oprečna stajališta Francuske i Velike Britanije. Uspiju li u tome, kompromisno bi rješenje poslužilo kao baza koju bi se moglo iznijeti ostalim europskim čelnicima radi konačnog dogovora.

Veliku ulogu u pregovorima ima nova njemačka kancelarka Angela Merkel, koja posreduje između Francuske i Velike Britanije. Trilateralni sastanak Merkel, francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i britanskog premijera Tonyja Blaira održan je prije prve plenarne sjednice.

Novi kompromisni prijedlog britanskog predsjedništva, kako je najavljeno, bit će objavljen oko 17.30 sati.

(Hina) xztre ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙