FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS istupio iz sporazuma sindikalnih središnjica

SPLIT, 16. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udrugesindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je danas da je HUS donioodluku o istupanju iz Sporazuma o suradnji četiriju sindikalnihsredišnjica.
SPLIT, 16. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je danas da je HUS donio odluku o istupanju iz Sporazuma o suradnji četiriju sindikalnih središnjica.

Takvu smo odluku donijeli, rekao je Matijašević novinarima nakon sjednice Vijeća HUS-a, jer ne postoji minimum suglasnosti o zastupanju i zaštiti radničkih interesa, a HUS ne želi zastupati interese radnika samo na deklarativnoj razini.

Sporazum o suradnji svojedobno su uz HUS potpisali Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matica hrvatskih sindikata javnih djelatnosti i Sindikat usluga UNI-CRO.

Kap koja je prelila čašu, kaže Matijašević, bilo je ponašanje čelništva SSSH-a koje nije podržalo zahtjev Sindikata trgovine Hrvatske za zabranom rada trgovina nedjeljom.

"Ne možemo više zajedno istupati sa SSSH-om koji se, unatoč svojem granskom sindikatu, zalaže za neograničen rad trgovina nedjeljom, a prethodili su i neplodni razgovori koje smo vodili oko donošenja proračuna i reforme zdravstvenog sustava", kazao je Matijašević.

Osim toga, HUS je ogorčilo kršenje najvažnije odredbe sindikalnog sporazuma, a to je zajednički nastup središnjica prema Vladi.

Na novinarski upit nisu li radnici ugroženi već time što je sindikalni pokret razjedinjen, Matijašević je ustvrdio kako je HUS raskinuo sporazum jer ne želi biti "paravan za daljnju marginalizaciju radničkih prava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙