FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: odbijeno programsko i financijsko izvješće HRT-a

ZAGREB,15. prosinca(Hina) - Hrvatski sabor danas je većinom glasovaprihvatio zaključke Kluba HDZ-a i odbio izvješća o radu Ravnateljstvai Programskog vijeća HRT-a u razdoblju od lipnja prošle do srpnja ovegodine.
ZAGREB,15. prosinca(Hina) - Hrvatski sabor danas je većinom glasova prihvatio zaključke Kluba HDZ-a i odbio izvješća o radu Ravnateljstva i Programskog vijeća HRT-a u razdoblju od lipnja prošle do srpnja ove godine.

Protiv HDZ-ovih zaključaka glasovala je većina oporbenjaka, a HSP-ovci i dio manjinskih zastupnika ostali su suzdržani.

U zaključcima stoji da Izvješće Ravnateljstva HRT-a ukazuje na nezakonito poslovanje HRT-a, da su prihodi od vlastitih aktivnosti zabrinjavajuće pali, a da su rashodi viši od planiranih.

Ministarstvo financija zadužuje se da ispita ukupne nenaplaćene poreze i doprinose na HRT-u, protuzakonito stečenu korist većom minutažom reklama od propisane, kao i visinu primanja na HRT-u te upotrebu vlastitih sredstava i kadrova za snimanje programa vanjske produkcije.

Pojašnjenje za odbijanje programskog izvješća je da Programsko vijeće nije radilo u skladu sa Zakonom o HRT-u, odnosno da je propustilo ukazati na nepoštivanje obveze istinitog, cjelovitog i nepristranog izvještavanja javnosti.

Vijeće je propustilo raspravljati o neistinitom, jednostranom i neobjektivnom plasiranju informacija u informativnim emisijama HRT-a, tvrdi se u HDZ-ovim zaključcima koje je prihvatio Sabor.

HDZ-ovac Andrija Hebrang novinarima je kazao da je riječ o ozbiljnom upozorenju Vijeću i Upravi HRT-a da moraju ozbiljno razmisliti o tome kako će dalje voditi nacionalnu javnu televiziju, koja, smatra, sada po ničemu nije javna, nego politički obojena.

Na pitanje očekuje li ostavku glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića, odgovorio je kako odbijanje izvješća nikoga ne obvezuje na ništa.

"Ali, naravno, časni ljudi bi iz toga izvukli određene poučke", dodao je.

U ime SDP-ova Kluba, Željka Antunović je prihvaćene zaključke ocijenila "nastavkom pritisaka na slobodu javne riječi i slobode i neovisnosti HRT-a", te kršenjem Zakona o HRT-u.

"Zaključci su potvrda najcrnjih slutnji da se sloboda javne riječi stavi u službu jedne politike i politikantstva", poručila je Antunović, prozvavši HDZ da odbijanjem poslovnog i revizijskog izvješća "zloupotrebljava i izvrće činjenice".

Novinarima u Saboru Antunović je dodala da SDP nezakonitim smatra drugostupanjsko izvršno rješenje o naplati PDV-a na pristojbu što ga je HRT zaprimio tijekom saborske rasprave o izvješćima.

"Definitivno je riječ o pokušaju da se javna televizija i radio stave u ovisnost o državnoj politici, kao i pokušaju zastrašivanja svih zaposlenih na HRT-u, kojima je stalo do medijskih sloboda, ali i do toga hoće li primiti plaću na vrijeme", kazala je SDP-ova zastupnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙