FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor zaključio raspravu o HRT-u

ZAGREB,14. prosinca 2005.(Hina) - Hrvatski sabor popodne je zaključiomaratonsku raspravu o programskom i financijskom izvješću HRT-a, kojusu i jučer i danas obilježile žestoke kritike HDZ-ovih zastupnika naračun HRT-a.
ZAGREB,14. prosinca 2005.(Hina) - Hrvatski sabor popodne je zaključio maratonsku raspravu o programskom i financijskom izvješću HRT-a, koju su i jučer i danas obilježile žestoke kritike HDZ-ovih zastupnika na račun HRT-a.

Iako je većina oporbenih zastupnika, prozivajući HDZ da stigmatizira i želi politički porobiti HRT, napustila sabornicu, HDZ-ovi su zastupnici nastavili kritizirati, najavivši da zbog krivotvorenih podataka ne će poduprijeti financijsko, a zbog protuhrvatskog programa, posebno u emisijama "Latinice", ni programsko izvješće HRT-a.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić odbacio je HDZ-ove optužbe da je izvješće o poslovanju "frizirano". "HRT je poslovno stabilan i oni koji govore o zlouporabama to bi morali dokazati", poručio je HDZ-ovim zastupnicima.

Na česte upite kolike su plaće na HRT-u, Galić je odgovorio da je prosječna neto plaća lani bila 5669 kuna, da je njegova 20 tisuća kuna, a kao neutemeljene je odbacio optužbe o isplaćivanju više desetaka tisuća kuna za menadžerske honorare.

Istaknuo je da je 2000., kad došao na čelo HRT-a, zatekao stotinjak menadžerskih ugovora i visoke plaće, da je sve to ukinuo, a zadržao tek deset tzv. posebnih ugovora za najbolje kadrove, no zbog konkurencije na medijskom tržištu nije želio reći kolike su svote u tim ugovorima.

Osvrnuo se i na jučerašnje prozivke Miroslava Rožića iz HSP-a da je na račun HRT-a s obitelji putovao i odsjeo u Bratislavi za nedavna finala Davis cupa.

"Moja obitelj je časna, situirana, ne ovisi o meni i ne koristi se nikad i nigdje i ne će koristiti ničim što bi proizlazilo iz moje dužnosti, a bila njihova privilegija", rekao je Galić. Dodao je da je u Bratislavu išao na poziv Međunarodne teniske federacije, i to ekonomskom klasom, kako je, kaže, i predviđeno odlukom HRT-a.

U brojnim replikama na Galićevo izlaganje HDZ-ovi su zastupnici ustrajali u tvrdnji da HRT nije platio 171 milijun kuna poreza te kako nije točno da je na tržištu jer "ne plaća poreze, a ubire pretplatu" (pristojbu).

HDZ-ovi su zastupnici najkritičniji bili prema "Latinici", posebno najnovijoj emisiji o "Tuđmanovoj ostavštini". Ustvrdili su, uz ostalo, da se ona temelji na lažima, krivotvori hrvatsku povijest, ugrožava i niječe vrijednosti Domovinskog rata, ugrožava obranu hrvatskih generala pred Haaškim sudom.

Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak najavio je da će već sutra na sjednici Vijeća zatražiti da se o saborskoj raspravi očituju čelni ljudi programskog i poslovnog vodstva HRT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙