FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sad ukazuje na sankcije iranu u slučaju neobnavljanja nuklearnih pregovora

WASHINGTON,1. prosinca(Hina) - Podtajnik za politička pitanja američkogState Departmenta Nicholas Burns ukazao je u srijedu da bi međunarodnazajednica mogla nametnuti ekonomske sankcije Iranu u slučaju da se neobnove pregovori o iranskom nuklearnom programu.
WASHINGTON,1. prosinca(Hina) - Podtajnik za politička pitanja američkog State Departmenta Nicholas Burns ukazao je u srijedu da bi međunarodna zajednica mogla nametnuti ekonomske sankcije Iranu u slučaju da se ne obnove pregovori o iranskom nuklearnom programu.

"Možda bi sada bilo vrijeme da se razmotri drugačiji pristup ovom novom, radikalnijem i svakako netolerantnijem iranskom režimu", rekao je Burns govoreći na Sveučilištu John Hopkins u Washingtonu.

On je rekao da je sve veći broj zemalja u svijetu spreman upotrijebiti diplomatski i ekonomski utjecaj kako bi uvjerile Iran da zaustavi svoj nuklearni program.

"Kroz svoje diplomatske kontakte i trgovinu i investicije, svijet ima utjecaj i taj utjecaj mogao bi sada biti upotrijebljen konstruktivno kako bi se čvrstorukaše u Teheranu uvjerilo da njihova pogrešna politika ima svoju cijenu", rekao je treći po važnosti dužnosnik State Departmenta.

Burns je pozvao Iran da se vrati pregovorima s trojkom EU-a, koju čine Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

"Ako to Iran ne učini suočit će se u vrijeme koje odabere međunarodna zajednica s raspravom u Vijeću sigurnosti UN-a", kazao je on.

Pregovori EU trojke s Iranom u zastoju su od ljeta ove godine.

U međuvremenu, iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki izjavio je u srijedu u Ankari kako će pripremni razgovori s Europskom unijom o iranskom nuklearnom programu započeti sredinom prosinca.

Burns je u govoru izrazio zabrinutost politikom vlade novoizabranog ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada. On je kazao kako je Iran odlučan izgraditi nuklearno oružje, da podržava terorističke skupine u svijetu i krši ljudska prava svojih građana. Rekao je kako će se Sjedinjene Države nastaviti oslanjati na diplomatske aktivnosti EU-a kako bi se suzbila nastojanja Teherana da dođe do nuklearnog oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙