FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND zabrinut saborskom raspravom o HRT-u

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND)priopćilo je danas kako je ozbiljno zabrinuto raspravom u Hrvatskomsaboru o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), ocijenivši ju kao izravanpritisak politike na javni medij.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je danas kako je ozbiljno zabrinuto raspravom u Hrvatskom saboru o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), ocijenivši ju kao izravan pritisak politike na javni medij.

HND navodi kako ne sumnja u načelnu dobronamjernost pojedinih rasprava zastupnika koji su iskazali nezadovoljstvo programom HRT-a, posebno informativnim. Ipak moramo podsjetiti da utvrđivanje programa HRT-a nipošto nije u ovlasti Hrvatskog sabora, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Dragutin Lučić.

Navodi se da je "miješanje političara, i na vlasti i u oporbi, u uređivanje informativnih i ostalih emisija nedvojbeno ugroza slobode medija i javne riječi uopće" i odražava se neizbježivo na stvaranje nesigurnosti i autocenzure u novinara čiji je posao zaštititi pravo javnosti da zna sve što je od javnog interesa.

HND stoga upozorava da pravo uređivanja programa ne bi smio imati ni ravnatelj HRT-a, a nekmoli saborski zastupnici, stoji u priopćenju.

HND je pozvao sve koji se oglašavaju u javnosti da se zbog ljudske sućuti suzdrže od uporabe obiteljske nesreće kao sredstva političke manipulacije i pritiska na slobodu medija.

"Nastavi li se takav pritisak na neovisnost uređivačke politike, t.j. na neovisnost uređivačke politike HRT-a, Hrvatska će biti udaljenija od EU više nego je ikad bila", smatra HND, koji se na kraju priopćenja pita "treba li Sabor uopće birati članove Programskog vijeća HRT-a".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙