FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U cijelom svijetu osude Ahmadinedžadovih izjava o Izraelu

ZAGREB , 14. prosinca 2005. (Hina) - Izjava iranskog predsjednikaMahmuda Ahmadinedžada koji je u srijedu rekao kako je holokaust mit itako ponovno izrazio svoje mišljenje koje je već izazvalo međunarodnonegodovanje i prijekor UN-ova Vijeća sigurnosti, pokrenula je jošoštrije reakcije međunarodne zajednice, a neke europske zemlje drže dabi takve izjave mogle potkopati dosadašnje napore u pokušajima da seokončaju nesuglasice oko nuklearnog programa.
ZAGREB , 14. prosinca 2005. (Hina) - Izjava iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je u srijedu rekao kako je holokaust mit i tako ponovno izrazio svoje mišljenje koje je već izazvalo međunarodno negodovanje i prijekor UN-ova Vijeća sigurnosti, pokrenula je još oštrije reakcije međunarodne zajednice, a neke europske zemlje drže da bi takve izjave mogle potkopati dosadašnje napore u pokušajima da se okončaju nesuglasice oko nuklearnog programa.

Bijela kuća Ahmadinedžadove je izjave nazvala "nečuvenim i skandaloznim", a njezin glasnogovornik Scott McClellan rekao je da njegove izjave samo ističu važnost suradnje međunarodne zajednice koja mora ustrajati na nastojanjima da "nastavi ometati i sprečavati Iran u razvoju nuklearnog oružja", prenosi France presse.

Njemačka kancelarka Angela Merkel Ahmadinedžadovu je izjavu ocijenila "nevjerojatnom" i potpuno neprihvatljivom, a ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier novinarima je kazao kako su izjave iranskog predsjednika "šokantne", izvijestio je Reuters.

I Austrijanci su reagirali na izjavu iranskog predsjednika ocijenivši je "neprihvatljivom". Predsjednik Heinz Fischer je u govoru održanom u povodu obilježavanja 50-te godišnjice austrijskog primanja u UN izjavio kako je potpuno "neprihvatljivo nijekati pravo na egzistenciju jedne zemlje članice UN-a, u konkretnom slučaju -Izraela", prenio je dpa.

"Kombinacija ekstremističke ideologije, iskrivljenog shvaćanja stvarnosti i nuklearno oružje - kombinacija je koju nitko od članica međunarodne zajednice ne bi smio prihvatiti", rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

I Španjolci su u srijedu osudili izjave iranskog predsjednika, istaknuvši kako one "ni u kojem slučaju ne doprinose mirovnom procesu ni stabilnosti na Bliskom istoku", stoji u priopćenju španjolske vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙