FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić otvorio počasni konzulat u Izmiru

IZMIR, , 7. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićotvorio je u srijedu u turskom gradu Izmiru počasni konzulat RepublikeHrvatske, koji bi trebao pridonijeti gospodarskoj i turističkojsuradnji dviju zemalja.
IZMIR, , 7. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otvorio je u srijedu u turskom gradu Izmiru počasni konzulat Republike Hrvatske, koji bi trebao pridonijeti gospodarskoj i turističkoj suradnji dviju zemalja.

Konzulat će voditi Candan Corbacioglu, turska poslovna žena koja već godinama posluje s Hrvatskom.

Smješten u središtu Izmira, poslovnoga središta i velesajamskoga grada, na obalama Egejskog mora, konzulat bi trebao promicati gospodarske i turističke veze Hrvatske i Turske, dviju zemalja koje trinaest godina njeguju kontinuirano dobre političke odnose.

O ekonomskoj suradnji bilo je govora na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu, u Gospodarskoj komori Izmira "Bisera Egejskog mora" s više od dva milijuna stanovnika.

Otvarajući forum predsjednik Mesić je ocijenio da postoji veliki potencijal gospodarskih odnosa, koje trebaju razvijati poslovni ljudi i političari.

Po njegovim riječima postoji uzajamni interes za suradnju u brodogradnji, automobilskoj i obrambenoj industriji, prometu i turizmu.

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore i desetak hrvatskih tvrtki predstavili su se turskom gospodarstvu.

Izvoz iz Hrvatske u Tursku iznosio je u prvoj polovici 2005. godine oko 29 milijuna američkih dolara, a uvoz iz Turske 78,5 milijuna. Iz te zemlje najviše uvozimo putničke automobile, željezne cijevi, televizore i odjeću, a izvozimo naftna ulja i plin, te strojeve za građevinsko-industrijske grane.

Kao što je poticaj gospodarskim odnosima bio Sporazum o slobodnoj trgovni iz 2003. i hrvatski i turski dužnosnici se nadaju da će ih dodatno ojačati Memorandum o suradnji između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Turske izvozne Exim banke, potpisan u utorak u nazočnosti hrvatskog i turskog predsjednika.

Boravkom u Izmiru hrvatsko izaslanstvo je završilo dvodnevni posjet Turskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙