FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Sezer za suradnju

ANKARA, 6. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska i Turska na isti su danzapočele pristupne pregovore s Europskom unijom i suradnja na tomplanu pomoći će da obje zemlje ostvare strateški cilj ulaska u Uniju,ocijenili su u utorak u Ankari hrvatski i turski predsjednici StjepanMesić i Ahmet Necdet Sezer.
ANKARA, 6. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska i Turska na isti su dan započele pristupne pregovore s Europskom unijom i suradnja na tom planu pomoći će da obje zemlje ostvare strateški cilj ulaska u Uniju, ocijenili su u utorak u Ankari hrvatski i turski predsjednici Stjepan Mesić i Ahmet Necdet Sezer.

"Turska podupire hrvatska nastojanja na putu prema EU-u i spremna je na suradnju kako bi naše države postigle taj cilj", izjavio je Sezer nakon susreta s Mesićem.

Susretom s turskim kolegom hrvatski predsjednik započeo je dvodnevni službeni posjet toj zemlji tijekom kojeg će se sastati s najvišim turskim dužnosnicima i otvoriti počasni konzulat RH u gradu Izmiru.

Dvojica čelnika suglasila su se kako je ulazak u EU zajednički vanjskopolitički cilj dviju država koje već 13 godina njeguju kontinuirano dobre odnose.

Predsjednik Mesić, kojem je ovo drugi posjet Turskoj, zahvalio je toj dugogodišnjoj članici NATO-a na potpori koju pruža hrvatskim nastojanjima za ulaskom u Sjevernoatlantski savez.

I Mesić i Sezer smatraju da je suradnja dviju država važna za širenje mira, stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa u jugoistočnoj Europi - regiji kojoj pripadaju i Hrvatska i Turska.

Također su se zauzeli za jačanje gospodarske suradnje, čemu bi trebao doprinijeti u njihovoj nazočnosti potpisan Memorandum o razumijevanju između Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i turske izvozne banke Turk Eximbank.

S tim je ciljem u Tursku doputovalo i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo koje će zajedno s predsjednikom Mesićem u srijedu sudjelovati na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu u Izmiru.

Šef hrvatske države će se kasnije u utorak u Ankari sastati s bivšim turskim predsjednikom Sulejmanom Demirelom, predsjednikom Velike turske narodne skupštine Bulinetom Arincom, te će održati predavanje na Institutu za euroazijska strateška istraživanja.

Sporazumom između HBOR-a i Turk Eximbanka utvrđena su temeljna područja suradnje i razmjene informacija na zajedničkim projektima Hrvatske i Turske. Dogovorena suradnja odnosi se na zajedničko osiguranje, reosiguranje izvoza, pomoć u svezi s odštetnim zahtjevima, kao i jačanje suradnje na polju financiranja izvoza i intenzivnije razmjene iskustava i znanja.

Od sada će i hrvatski izvoznici prilikom plasmana svojih proizvoda na turskom tržištu uz sebe imati državnu izvoznu banku, te će biti u ravnopravnom položaju u odnosu na velike svjetske tvrtke koje su na tursko tržište izlazile uz potporu svojih izvoznih banaka. Potpisan Sporazum predstavlja značajan korak u jačanju poslovnih odnosa i daljnjeg razvoja gospodarske suradnje Hrvatske s Turskom.

Ukupna robna razmjena između dvije zemlje u deset mjeseci 2005. iznosila je 277 milijuna američkih dolara, 43 posto više nego u istom razdoblju 2004. godine. Hrvatski izvoz je iznosio 56 milijuna dolara, a uvoz 221 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙