FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Negativ-pozitiv" o Drugome svjetskom ratu

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - U povodu 60. obljetnice završetkaDrugog svjetskog rata, u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti iumjetnosti 15. prosinca, otvorit će se izložba "Negativ-pozitiv: Drugisvjetski rat zabilježen fotografskom i filmskom kamerom" koju jepriredio Hrvatski povijesni muzej.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - U povodu 60. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata, u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 15. prosinca, otvorit će se izložba "Negativ-pozitiv: Drugi svjetski rat zabilježen fotografskom i filmskom kamerom" koju je priredio Hrvatski povijesni muzej.

Predstavit će se 1200 fotografija i 16 dokumentarnih filmova koji svjedoče o razdoblju od okupacije Hrvatske u travnju 1941. do oslobođenja u svibnju 1945., rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Izložba je podijeljena u pet cjelina, većina fotografija prikazat će se u digitalnom obliku, a njih 120, koje pokazuju umjetnički doseg ostvaren u ratnim uvjetima, izložit će se u uvećanom formatu.

Fotografije i snimke radili su amateri, ali i vrsni majstori - Đuro Griesbach, Mladen Grčević, Elvira Kohn, Živko Gattin, Milan Pavić.

Izlošci su dio arhiva Hrvatskog povijesnog muzeja u kojem je 86 tisuća fotografija i 79 filmova, a mnogi od njih prvi put se predstavljaju javnosti.

Nataša Mataušić, jedna od autorica izložbe, rekla je da su izložbom nastojali prikazati "dvostruki život" koji je Hrvatska u to vrijeme vodila, jedan prividno legalan, ali pod okriljem fašizma, i drugi, antifašistički koji se tek borio za svoj legitimitet.

Iako je naziv izložbe "Negativ-pozitiv", nismo želeli raditi razliku između "dobrih i loših", već progovoriti o suprotnostima i sličnostima u ponašanju ljudi u prividno sličnim situacijama, istaknula je.

Publika ne treba očekivati klasičnu povijesnu izložbu jer fotografije nisu postavljanje kronološki i u kontekstu, a na legendama su samo osnovne informacije, rekla je ravnateljica Muzeja. Posjetiteljima ostavljamo da donose vlastite zaključke o događajima od prije 60 godina, dodala je.

Uz Natašu Mataušić, autorica idejne koncepcije izložbe je Rhea Silvija Ivanuš, a autor likovnog oblikovanja Tihomir Milovac.

Milovac kaže kako izložba, uz vojne i okrutne situacije poput vješanja, prikazuje svakodnevni, civilni i kulturni život u ratnim okolnostima. Zanimljivo je kako nema previše razlike između fotografija nastalih u tom razdoblju i onih koje danas gledamo s ratnih područja, napomenuo je.

Izložba se može razgledati u Gliptoteci od 15. prosinca do 12. veljače 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙