FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF: milijuni djece zbog zlostavljanja i zanemarivanja isključeni iz društva

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Zbog zlostavljanja i zanemarivanjamilijuni djece isključeni su iz društva i nevidljivi u službenimstatistikama, upozorava se u ovogodišnjem UNICEF-ovu Izvještaju ostanju djece u svijetu za 2006., koji daje detaljan pregled socijalneisključenosti djece iz svih oblika skrbi potrebnih za njihovoodrastanje.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Zbog zlostavljanja i zanemarivanja milijuni djece isključeni su iz društva i nevidljivi u službenim statistikama, upozorava se u ovogodišnjem UNICEF-ovu Izvještaju o stanju djece u svijetu za 2006., koji daje detaljan pregled socijalne isključenosti djece iz svih oblika skrbi potrebnih za njihovo odrastanje.

"Čak i djeca koju viđamo svaki dan mogu postati nevidljiva kada su zanemarena i ignorirana", istaknula je voditeljica hrvatskog Ureda UNICEF-a Tanja Radočaj na konferenciji za novinare.

Stoga su prvenstveno države potpisnice Konvencije o pravima djeteta odgovorne da učine sve kako bi pronašle takvu djecu, najčešće skrivenu od očiju javnosti, te poboljšale zakonske okvire njihove zaštite i osigurale dodatna sredstva i jednakopravnost u obrazovanju, zdravstvenoj, socijalnoj zaštiti i drugim oblicima skrbi, preporučuje UNICEF.

U svijetu društveno isključenu i zanemarenu djecu treba tražiti među djecom bez službenog identiteta. Budući da se u zemljama u razvoju, osim Kine, 50 posto novorođene djece ne upisuje u matične knjige rođenih, ona nemaju službeni identitet niti se mogu školovati.

Tu su i djeca bez roditeljske skrbi, koja žive na ulici ili u zatvoru, djeca koja zbog prisilnog rada ili prerane udaje preuzimaju odgovornosti odraslih, izrabljivana djeca koja rade u ropskim uvjetima ili su izložena trgovini seksom i prostituciji itd.

Tko su, međutim, nevidljiva djeca u Hrvatskoj?

Iako se Hrvatska u izvješću ne spominje poimence, voditeljica hrvatskog Ureda UNICEF-a ističe da se i kod nas pojavljuju slučajevi djece koja odrastaju na ulici ili djece koju se izrabljuje, poput prošlogodišnjeg slučaja rada malih Roma u polju.

Mnoga djeca u Hrvatskoj zbog svojeg invaliditeta nemaju pristup školi ili igralištu, velik broj djece umjesto u obiteljima živi u državnim ustanovama, a sve je više otkrivenih slučajeva djece žrtava nasilja u svojim obiteljima.

"U Hrvatskoj je neophodno provoditi propise i osigurati potrebna sredstava za to", ističe Radočaj.

Na primjeru UNICEF-ove akcije "Svako dijete treba obitelj" istaknula je kako još nije ni blizu ostvarenje cilja da sva domska djeca budu udomljena kod obitelji. Ističe da se udomiteljske obitelji još tretiraju kao volonteri kojima za skrb o djeci ne treba materijalna i stručna pomoć.

Tako ni u državnom proračunu za 2006. nije predviđeno povećanje jedine naknade koju udomitelji primaju, a to je naknada za skrb o djetetu koja već četiri godine iznosi između 1.400 i 1.600 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙