FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mariji Sekelez i Georgiju Pari nagrada "Petra Brečića"

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Godišnja nagrada "Petra Brečića",koju Hrvatska radiotelevizija i "Školska knjiga" dodjeljuju zakazališnu kritiku, esejistiku, dramaturgiju, a od ove godine i zadoprinos kazališnoj umjetnosti, danas je svečano uručena MarijiSekelez i Georgiju Pari.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Godišnja nagrada "Petra Brečića", koju Hrvatska radiotelevizija i "Školska knjiga" dodjeljuju za kazališnu kritiku, esejistiku, dramaturgiju, a od ove godine i za doprinos kazališnoj umjetnosti, danas je svečano uručena Mariji Sekelez i Georgiju Pari.

Gradskom kazalištu "Žar ptica" i ravnateljici toga kazališta Mariji Sekelez nagrada je dodijeljena za zalaganje u promicanju kazališnih djelatnosti i za doprinos kazališnoj umjetnosti.

Od kada je u lipnju 2000. postala ravnateljicom, to je kazalište prikazalo 24 praizvedbe, a svake godine izvede i do 270 kazališnih predstava koje vidi 45 tisuća posjetitelja. Ona je osmislila i nekoliko dobrotvornih umjetničkih priredaba - "Naj, naj festival", "Osmijehom do zdravlja", "Dobro došli, dragi prvoškolci, u Vaše kazalište" te "Nema zime u 'Žar ptici'".

Georgij Paro nagradu je dobio za uprizorenje Šenoine "Ljubice", koju je preoblikovao Nino Škrabe za izvedbu Glumačkoj družini "Histrionima".

"Paro je unio ne samo svoje bogato redateljsko iskustvo nego i dramaturške modele koji su toj komediji podarili društvenokritička suzvučja", kaže se u obrazloženju nagrade. Također se podsjeća i na zapažen Parov dramaturški rad pri uprizorenju "Neve Nevičice" Ivane Brlić-Mažuranić u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

U Povjerenstvu za dodjelu nagrade "Petra Brečića", koja se dodjeljuje već sedmu godinu, bili su Igor Mrduljaš, Želimir Ciglar, Gordana Ostović, Ivan Ott, Dunja Detoni-Dujmić i Miroslava Vučić.

Prisjećajući se kazališnog kritičara, teatrologa, dramaturga, esejista i književnika Petra Brečića (1935.-1997.), predsjednik Uprave "Školske knjige" Ante Žužul je rekao kako nagrada, koja nosi njegovo ime, podsjeća na čovjeka koji je prepoznavao igru između kazališta i života.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙