FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručene Nobelove nagrade, Pinter odsutan

STOCKHOLM, 10. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Australac koji je popionapitak s bakterijama kako bi dokazao teoriju o uzročniku čira naželucu pridružio se devetorici drugih znanstvenika koji su u subotuprimili svoju Nobelovu nagradu, dok je dobitnik Nobelove nagrade zaknjiževnost drugu godinu za redom bio odsutan.
STOCKHOLM, 10. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Australac koji je popio napitak s bakterijama kako bi dokazao teoriju o uzročniku čira na želucu pridružio se devetorici drugih znanstvenika koji su u subotu primili svoju Nobelovu nagradu, dok je dobitnik Nobelove nagrade za književnost drugu godinu za redom bio odsutan.

Britanskog dramatičara Harolda Pintera liječnici su savjetovali da ne putuje u Stockholm po nagradu te je poslao svog izdavača. Prošle je godine dobitnica nagrade austrijska književnica Elfriede Jelinek, koja ima fobiju od velikog broja ljudi, odbila nazočiti svečanosti dodjele nagrada.

Mohamed El Baradei, predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju, Nobelovu nagradu za mir dobio je u Oslu ranije u subotu.

Dobitnici nagrade 2005. godine za medicinu, fiziku, kemiju i ekonomiju bili su u Stockholmu gdje im je nagrade uručio švedski kralj Karl XVI Gustaf.

Među pobjednicima je Barry Marshall koji je nagradu za medicinu podijelio s drugim Australcem, Robinom Warrenom.

Marshall je postao jedan od dobitnika zahvaljujući tome što je odlučio biti ljudski zamorac kako bi dokazao svoju teoriju da čir na želucu uzrokuje prije svega bakterija a ne stres, čime je prkosio uvjerenju medicinskog establishmenta.

On je popio napitak koji je sadržavao bakteriju Helicobacter pylori za koju su on i Warren bili uvjereni da uzrokuje čir na želucu. Teorija je dokazana čim se Marshall ubrzo razbolio. Otkriće je značilo da se oni koji pate od čira na želucu mogu izliječiti nakon jednostavne kure antibiotika.

Nobelove nagrade, koje se smatra najprestižnijim nagradama u znanosti i književnosti, dodjeljuju se od 1901. godine. Nagrade za 2005. vrijede 10 milijuna švedskih kruna (1,25 milijuna američkih dolara) svaka i dobitnicima donose slavu.

Robert Aumann, izraelski profesor koji dijeli ovogodišnju nagradu za ekonomiju s akademikom iz SAD-a Thomasom Schellingom, rekao je da sam novac nije važan jer niti jednom od dobitnika zapravo ne treba.

Akademici iz SAD-a posljednjih su godina dominirali kao dobitnici nagrada za ekonomiju i drugih nagrada za znanost, a 2005. godina nije bila izuzetak.

Dvojica od trojice laureata za fiziku, Roy Glauber i John Hall, su Amerikanci dok je treći, Theodor Haensch, Nijemac. Francuz Yves Chauvin nagradu za kemiju podijelio je s Amerikancima Robertom Grubbsom i Richardom Schrockom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙