FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo suđenje Martiću pred Haškim sudom

DEN HAAG, 13. prosinca 2005. (Hina) - Suđenje bivšem čelniku pobunjenihSrba u Hrvatskoj Milanu Martiću, optuženom za progon, istrebljenje,ubojstva i deportacije hrvatskih civila na okupiranom području1991-95, kao i za zločine protiv nesrba u BiH 1994. te za raketiranjeZagreba u svibnju 1995. počelo je u utorak na Haškom sudu (ICTY)iznošenjem uvodne riječi optužbe.
DEN HAAG, 13. prosinca 2005. (Hina) - Suđenje bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću, optuženom za progon, istrebljenje, ubojstva i deportacije hrvatskih civila na okupiranom području 1991-95, kao i za zločine protiv nesrba u BiH 1994. te za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. počelo je u utorak na Haškom sudu (ICTY) iznošenjem uvodne riječi optužbe.

Martić (60) se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti u 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja, zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, istrebljenje, ubojstva, zatvaranja, mučenje, nehumane postupke, okrutno postupanje, deportaciju, prisilno preseljenje, pljačke javne i privatne imovine, razaranja naselja i napade na civile.

Tereti ga se kao jednog od ključnih sudionika udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja okupiranih područja Hrvatske radi pripajanja jedinstvenoj srpskoj državi, koja je po planovima režima Slobodana Miloševića u Beogradu trebala nastati nakon raspada SFRJ.

Optužba, koju predstavlja tužitelj Alex Whiting, najavila je izvođenje 63 svjedoka i velikog broja dokaza, dokumenata transkripata, audio i video zapisa.

Suđenje se odvija pred raspravnim vijećem kojim predsjeda južnoafrički sudac Bakone Justice Moloko.

Martić, koji je u pritvoru ICTY od dobrovoljne predaje 15. svibnja 2002., često se žalio da rekordno dugo čeka suđenje, no zauzvrat ga čeka vrlo temeljito pripremljena optužnica i dokazni materijal, koji precizno rekonstruiraju njegovu odgovornost za ubojstva stotina Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Hrvatskoj i BiH.

Krunski svjedok protiv njega bit će politički čelnik pobunjenih Srba u Kninu Milan Babić, koji je priznao zločine nad Hrvatima i osuđen je na 13 godina zatvora.

Prva optužnica protiv Martića potvrđena je i objavljena 25. srpnja 1995., i teretila ga je samo da je planirao i zapovijedio raketiranje Zagreba, 2. i 3. svibnja 1995.

Proširena optužnica po kojoj mu se sudi datirana je s 18. prosinca 2002.

Martić je u vlasti pobunjenih Srba obnašao različite dužnosti od ministra policije i obrane, do predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine 1994/95. godine, kada je pobunjenička vojska poražena u operaciji Oluja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙