FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra počinje suđenje Mili Martiću

DEN HAAG, 12. prosinca 2005. (Hina) - Suđenje bivšem čelniku pobunjenihSrba u Hrvatskoj Milanu Martiću, počet će u u utorak poslijepodneuvodnom rječju optužbe, a izvođenje prvih svjedoka optužbe predviđenoje za 16. siječnja iduće godine, najavljeno u ponedjeljak napredraspravnoj konferenciji u Haškom sudu.
DEN HAAG, 12. prosinca 2005. (Hina) - Suđenje bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću, počet će u u utorak poslijepodne uvodnom rječju optužbe, a izvođenje prvih svjedoka optužbe predviđeno je za 16. siječnja iduće godine, najavljeno u ponedjeljak na predraspravnoj konferenciji u Haškom sudu.

Tužitelj Alex Whiting najavio je da će za uvodnu riječ iskoritisti jedan od dva predviđena raspravna dana, te da će dokazni postupak optužbe započeti 16. kolovoza.

Iako je i obrani omogućeno da uvodnu riječ održi na početku procesa, Martićev branitelj Predrag Milovančević svoju je uvodnu riječ prolongirao za početak dokaznog postupka obrane.

Najavio je da pak da optuženi Martić u utorak želi održati uvodno slovo u trajanju od 40 minuta.

Optužba planira u svom dokaznom postupku izvesti 63 svjedoka, među kojima će biti i više stručnih svjedoka - vještaka, kazao je Whiting.

On je među ostalim najavio da optužba neće izvoditi svjedoke i dokaze vezane uz optužbe za ratne zločine u Prnjavoru, Šipovu i Bosanskoj Gradiški ali će te točke ostaviti u optužnici. Obrana se nije suglasila s takvim rješenjem.

Suđenje će se odvijati pred vijećem kojim predsjavava sudac iz Južne Afrike, Bakone Justice Moloto, koji je nedavno položio prisegu za stalnog suca ICTY-a.

Martić je optužen po 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja hrvatskih i drugih nesrpskih civila na okupiranim područjima Hrvatske 1991-95., na području zapadne Bosne 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

Martića (60) se tereti za istrebljenje i ubojstva stotina Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba na velikom području Hrvatske i BiH u razdoblju od kolovoza 1991. do prosinca 1995. Također ga se tereti za zločine progona, nezakonitog pritvaranja, mučenja, nehumanog i okrutnog postupanja, deportacije, prisilno preseljenja, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje naselje i napade na civile počinjene u istom razdoblju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙