FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast povjerenja njemačkih ulagača

FRANKFURT, 13. prosinca 2005. (Hina/AP) - Anketa provedena međunjemačkim ulagačima pokazala je da su u ovogodišnjem prosincupoboljšani gospodarski izgledi Njemačke uslijed povećanja domaćihnarudžbi, stoji u izvješću Centra za europska ekonomska istraživanjaZEW, objavljenog u utorak.
FRANKFURT, 13. prosinca 2005. (Hina/AP) - Anketa provedena među njemačkim ulagačima pokazala je da su u ovogodišnjem prosincu poboljšani gospodarski izgledi Njemačke uslijed povećanja domaćih narudžbi, stoji u izvješću Centra za europska ekonomska istraživanja ZEW, objavljenog u utorak.

Tzv. ZEW indeks, pozorno praćen pokazatelj tog najvećeg europskog gospodarstva, porastao za 22,9 bodova na 61,6 indeksni bod.

Anketa provedena među 317 financijskih profesionalaca pokazala je da je većina kompanija odbacila strahove da nova koalicijska vlada kancelarke Angele Merkel neće moći poboljšati stanje u najvećem europskom gospodarstvu.

U izvješću ZEW-a navodi se da je više njemačkih kompanija optimistično u pogledu budućnosti zbog povoljnijeg tečaja eura prema dolaru, povećanja domaćih i inozemnih narudžbi te proizvodnje.

"Čini se da je ponovno oživjela spremnost za ulaganje, što je važan nositelj domaće potražnje. Ta revitalizacija, međutim, dovest će do veće zaposlenosti samo ako gospodarski uzlet bude popraćen reformama koje vode većoj fleksibilnosti tržišta rada i nižim korporativnim porezima, kao i s reformom sustava socijalnog osiguranja te konsolidacijom proračuna", kazao je predsjednik ZEW-a Wolfgang Franz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙