FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa u poruci uz Svjetski dan mira oštro osudio terorizam

RIM, 13. prosinca 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. oštro je osudiosvaki oblik terorizma i svako njegovo moguće opravdavanje, biloideološko ili vjersko, u poruci za Svjetski dan mira, koja je u utorakobznanjena u Vatikanu.
RIM, 13. prosinca 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. oštro je osudio svaki oblik terorizma i svako njegovo moguće opravdavanje, bilo ideološko ili vjersko, u poruci za Svjetski dan mira, koja je u utorak obznanjena u Vatikanu.

"Mir je i danas kompromitiran i na dramatičan način negiran terorizmom koji je, sa svojim prijetnjama i kriminalnim djelima, u stanju držati svijet u strepnji i nesigurnosti", napisao je Papa za 39. svjetski dan mira 2006.

Papa Ratzinger, kojem je to prvo obilježavanje Svjetskog dana mira i koji je za temu izabrao "Mir je u istini", poziva na izučavanje fenomena terorizma i razloga njegove pojave.

Potrebno je analizirati razloge pojave terorizma, osim onih "političkog i socijalnog karaktera, vodeći računa i o najdubljim kulturalnim, religijskim i ideološkim motivacijama", poručuje Papa. Benedikt XVI. podsjeća kako su i Pavao VI. i Ivan Pavao II. intervenirali više puta protiv terorizma inspiriranoga tragičnim nihilizmom.

Novi Papa tome sa zabrinutošću pridodaje i "vjerski fanatizam, koji može nadahnuti i hraniti trerorističke čine".

Benedikt VI osudio je u istoj poruci i nuklearno naoružanje, jer, kako je istaknuo, nuklearni rat ne bi ostavio pobjednike već samo žrtve. Također je preporučio međunarodnoj zajednici da sredstva trošena za oružje budu usmjerena za razvitak siromašnih zemalja.

Na današnjoj konferenciji za novinare akreditirane pri Uredu za tisak Svete Stolice, o poruci Benedikta XVI. u povodu dana mira 2006. govorio je kardinal Renato Raffaele Martino, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir.

Svjetski dan mira tradicionalno se obilježava 1. siječnja. Obilježavanje toga dana uveo je 1968. papa Pavao VI.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙