FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinski predsjednik Abas u Rimu

RIM, 2. prosinca 2005. (Hina/AR) - Jeruzalem treba ostati otvorenigrad za sve vjernike, rekao je palestinski predsjednik Mahmud Abas upetak u Rimu gdje je tijekom službena posjeta razgovarao spredsjednikom republike Carlom Azegliom Ciampijem, premijerom SilvijemBerlusconijem, predstavnicima parlamenta, čelnikom oporbe RomanomProdijem i ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem.
RIM, 2. prosinca 2005. (Hina/AR) - Jeruzalem treba ostati otvoreni grad za sve vjernike, rekao je palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak u Rimu gdje je tijekom službena posjeta razgovarao s predsjednikom republike Carlom Azegliom Ciampijem, premijerom Silvijem Berlusconijem, predstavnicima parlamenta, čelnikom oporbe Romanom Prodijem i ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem.

Riječ je o prvom posjetu Rimu palestinskog čelnika od kada je u siječnju ove godine izabran za predsjednika.

"Jeruzalem mora ostati otvorenim gradom za sve vjernike i mora odgovarati svim potrebama židovskog i palestinskog naroda na političkom i predstavničkom planu", rekao je Abas, koji je poznat i pod imenom Abu Mazen, u Quirinaleu u razgovoru s Ciampijem.

Talijanski predsjednik je kazao da status Jeruzalema, "grada dragog svim kulturama i religijama ne treba prejudicirati".

On je naglasio da međunarodna zajednica mora povećati svoje obveze u mirovnom procesu na Srednjem istoku.

Ciampi je zajamčio da je Europa "spremna preuzeti druge obveze kada budu zatražene sukladno napretku dijaloga i pregovora između Izraelaca i Palestinaca".

Abas je zahvalio talijanskom predsjedniku za potporu Italije mirovnom procesu, posebice za ulogu u nadziranju graničnog prijelaza Rafah između Gaze i Egipta, gdje se nalazi misija Europske unije kojoj je na čelu talijanski general Pietro Pistolese.

Abas je naglasio da za palestinsku vlast "politički pregovori predstavljaju jedini put za dolazak do mira", te je potvrdio namjeru proširenja nadzora nad cijelim palestinskim teritorijem. Palestinski čelnik je potvrdio širenje demokracije i političkog puta kao jedinog načina za rješavanje svih problema. Time se jasno distancirao od onih u Palestini koji se još nisu potpuno odrekli terorizma.

Abas je kazao da je suglasan s talijanskim prijedlogom o održavanju u Rimu međunarodne konferencije o mirovnom procesu na Srednjem istoku.

Palestinskog predsjednika u subotu će primiti papa Benedikt XVI.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙