FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog sigurnosnih razloga zatvorena Neronova palača u Rimu

RIM, 13. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Neronova palača, međuturistima jedna od najpopularnijih rimskih građevina na rubu jerušenja i zbog sigurnosnih se razloga zatvara, objavio je uponedjeljak talijanski ministar kulture.
RIM, 13. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Neronova palača, među turistima jedna od najpopularnijih rimskih građevina na rubu je rušenja i zbog sigurnosnih se razloga zatvara, objavio je u ponedjeljak talijanski ministar kulture.

Rocco Buttiglione koji se bori za smanjenje planiranih rezova svojem ministarstvu u proračunu za 2006. rekao je da curenje vode prijeti rušenjem freskama oslikanih zidova palače.

Prema njegovim riječima, palača se od utorka zatvara na najmanje dvije godine.

"Ne možemo jamčiti sigurnost ni zaposlenika ni posjetitelja", rekao je Buttiglione.

"Rim je golemi muzej na otvorenome, a vodimo ga s manje zaposlenika i proračunskim ograničenjima. Nije to tehničko pitanje, već političko. Italija mora odlučiti želi li sačuvati svoje enormno kulturno naslijeđe", rekao je ministar.

Palača Domus Aurea bila je Neronov spomenik samome sebi, izgradio ga je ne mareći za cijenu nakon velikoga požara koji je 64. godine progutao pola Rima.

Ime palače znači Zlatna kuća, a dobila ga je zbog zlatnih listića koji krase zidove, kolosalnoga Neronova zlatnog kipa koji je dominirao građevinom te zbog neobičnih prozorskih ukrasa.

Nakon dvadeset godina iskapanja i obnove, 1999. za javnost su otvorene 32 od 150 soba palače smještene uz Koloseum. Neronovu palaču posjeti prosječno tisuću turista na dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙