FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Zlatko Mateša nosio olimpijski plamen

RIM, 9. prosinca 2005. (Hina) - Iz Rima je u četvrtak krenuo olimpijskiplamen koji će 10. veljače 2006. stići u Torinu na svečano otvaranjeXX. Zimskih olimpijskih igara.
RIM, 9. prosinca 2005. (Hina) - Iz Rima je u četvrtak krenuo olimpijski plamen koji će 10. veljače 2006. stići u Torinu na svečano otvaranje XX. Zimskih olimpijskih igara.

Predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi upalio je prvu baklju na svečanosti na Trgu Quirinale ispred predsjedničke palače i predao je prvom "tedoforu", nositelju plamena, pobjedniku maratonske utrke sa prošlih ljetnih igra u Ateni, Stefanu Baldiniju, koji je nakon 400 metara šafetu predao Stefanu Donatiju. Baldini je bio prvi od 10.001 "tedofora" koji će u naredna dva mjeseca, noseći plamen kroz čitavu Italiju, prijeći 11.000 kilometara do Torina.

Ciampi je kazao kako će Torinske olimpijske igre biti odlične i dobro organizirane. "Jednu utrku smo već dobili. Svi objekti su završeni na vrijeme", rekao je Ciampi. Prometejski plamen je "simbol civilizacije, volje za napredkom, bradstva među ljudima, ujedinjeni u sudbini i volji bez podjela na rase ili etnije", naglasio je šef talijanske države.

Baldini je izrazio nadu da će ove Olimpijske igre "biti trenutak mira i bradstva", te je poželio mir i u dolini na sjeveru Italije, u regiji Piemonte, pokraj prostora održavanja olimpijskih igara, gdje već danima žitelji prosvjeduju protiv izgradnje pruge za vlakove velike brzine.

Među "tedoforima" bio je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, koji je zajedno s čelnicima olimpijskih odbora Alžira, Slovačke, Slovenije, Tunisa i Turske nosio olimpijski plamen sjedištem Vječnog grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙