FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU bez formulacije o punoj suradnji s Haagom

BRUXELLES, 13. prosinca 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslovaEuropske unije, koji su se u ponedjeljak okupili na sastanku uBruxellesu, pozdravili su nedavno uhićenje generala Ante Gotovine, a uocjeni o napretku Hrvatske što su ga prihvatili na osnovi nedavnogizvješća Europske komisije po prvi put ispuštena je formulacija ozahtjevu za "punom suradnjom" Hrvatske s Haškim sudom.
BRUXELLES, 13. prosinca 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova Europske unije, koji su se u ponedjeljak okupili na sastanku u Bruxellesu, pozdravili su nedavno uhićenje generala Ante Gotovine, a u ocjeni o napretku Hrvatske što su ga prihvatili na osnovi nedavnog izvješća Europske komisije po prvi put ispuštena je formulacija o zahtjevu za "punom suradnjom" Hrvatske s Haškim sudom.

"Neformalno smo pohvalili hrvatske i španjolske vlasti, pa i ICTY. Radi se o vrlo značajnom razvoju (događaja)", rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, govoreći o uhićenju generala Gotovine.

U zaključcima su ministri posebno istaknuli važnost pristupnog partnerstva za Hrvatsku, te izrazili očekivanje da će njezin napredak teći u skladu s prioritetima iz tog dokumenta.

U vezi s procesima širenja koji su već u tijeku, na sastanku su razmotreni dosadašnji pomaci Turske, Bugarske i Rumunjske, te razmijenjena mišljenja o novoj strategiji širenja EU-a koja je predstavljena zajedno s izvješćima o napretku u zemljama pristupnicama, kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo za mjesec studeni.

Ministri vanjskih poslova potvrdili su i želju Europske unije da na Kosovu igra veću ulogu, što će se definirati kad bude poznat njegov status. Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn i visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ovlašteni su da da nastave s proučavanjem opcija u tom smislu.

Šefovi diplomacija zemalja EU-a također su uzeli na znanje preporuku Europske komisije da se s Albanijom zaključe pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, te pozdravili početak pregovora o sličnom sporazumu sa BiH, te Srbijom i Crnom Gorom.

Na sastanku je došlo do prijepora oko utjecaja kašnjenja u prihvaćanju proračunskog dokumenta EU-a Financijska perspektiva 2007-2013., odnosno utjecaju tog dokumenta na daljnji proces širenja.

Britanija je najavila da se novi prijedlog britanskog predsjedništva o Financijskoj perspektivi može očekivati u srijedu 14. prosinca, dan prije sastanka šefova država EU-a.

Bilo je riječi i o preporuci Europske komisije da se na summitu EU-a Makedoniji dade status kandidata, ali u tom pogledu među ministrima nije bilo jedinstvenog stajališta, pa je odluka prepuštena za summit EU 15. i 16. prosinca. Skeptična je Francuska čiji je ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy postavio pitanje može li se početi novi val širenja u situaciji u kojoj financijski i ustavni okviri za to nisu poznati, dodajući da "problem naravno nije u Makedoniji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙