FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatskoga generala Antu Gotovinu kojega traži Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu uhitili su u srijedu posebni španjolski policijski agenti nakon istrage koju je provela Nacionalna policija, priopćilo je u četvrtak španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova. Gotovinu je "nekoliko specijalnih agenata zateklo u restoranu luksuznoga hotela Playa de Las Americas u Tenerifeu. Unatoč tome što se pretpostavljalo da je opasan i naoružan, te da uza sebe ima i zaštitu, uhićenje je završeno za nekoliko sekundi i bez incidenta". Tijekom poslijepodneva Gotovina je vojnim zrakoplovom, u pratnji agenata španjolskoga interpola i uz jake mjere sigurnosti, prebačen u Madrid gdje je predan pod nadležnost Visokog suda u Madridu. Sud će, kako su u četvrtak prenijeli španjolski mediji, Gotovinu odmah izručiti Haškom sudu bez ekstradicijske procedure.

BRUXELLES - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Bruxellese da je uhićenje haškog bjegunca generala Ante Gotovine dokaz vjerodostojnosti hrvatskih institucija koje su tvrdile da se on ne nalazi u Hrvatskoj. Jednako tako uhićenje dokazuje i točnost informacija koje su iznosile relevantne hrvatske službe da general Gotovina nije u Hrvatskoj, rekla je ministrica. Na novinarsko pitanje hoće li uhićenje Gotovine ubrzati hrvatski pristup EU, ministrica je odgovorila da Hrvatska treba ispuniti sve, baš sve kriterije.

ZAGREB - Branitelji generala Ivana Čermaka i Mladena Markača pred Haškim sudom (ICTY), ocijenili su u četvrtak da će uhićenje generala Ante Gotovine vjerojatno dovesti do spajanja njihovih predmeta i do zajedničkog suđenja, čiji početak se može očekivati na jesen iduće godine. Čermakov branitelj Čedo Prodanović kazao je da se za generala Čermaka time neće ništa neće promijeniti i da njegova obrana ostaje nepromijenjena bez obzira na suoptužene. Markačev branitelj Goran Mikuličić također "očekuje da će sud odobriti prijedlog za objedinjavanje postupka u skladu s načelom procesne ekonomičnosti", jer su Gotovina, Čermak i Markač optuženi za isti događaj, na gotovo istom teritoriju i u istom razdoblju. S obzirom na proceduru koja slijedi nakon dolaska Gotovine u Haag, Mikuličić procjenjuje da suđenje može početi tek na jesen 2006.

ZAGREB - Nakon što su ranije u četvrtak uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine u Španjolskoj pozdravili NATO i Europska unija, svjetske agencije su počele tijekom popodneva objavljivati reakcije i drugih europskih političara. Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy rekao je u četvrtak u Bruxellesu kako je "zadovoljan" zbog uhićenja Ante Gotovine u Španjolskoj, prenio je AFP. Uhićenje Gotovine pozdravila je i švedska ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds te visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana. Solana je pozdravio "suradnju hrvatskih vlasti i učinkovitost španjolske policije". Uhićenje je i pozdravila Austrija te Njemačka.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u četvrtak pozdravile uhićenje odbjeglog haškog optuženika Ante Gotovine i priopćile da je njegovo uhićenje veliki korak naprijed za Hrvatsku na putu k članstvu u NATO-u. Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli novinarima je potvrdno odgovorio na pitanje da li Sjedinjene Države smatraju da je Hrvatska sudjelovala u naporima koji su doveli do uhićenja odbjeglog Gotovine. Dodao je da Sjedinjene Države čestitaju hrvatskim i španjolskim vlastima te Sudu na naporima koji su doveli do uhićenja Gotovine.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša u četvrtak je pozdravio vijest o uhićenju generala Ante Gotovine, javila je slovenska agencija STA. Janša je u Londonu, nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyjem Blairom posvećenog pitanjima proračuna EU, kazao da se potvrdilo kako je Slovenija bila u pravu kada je izražavala potporu Hrvatskoj za što skoriji početak pregovora s EU jer je sumnjala da je Gotovina u dosegu hrvatskih vlasti.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za BiH Hercegovinu Paddy Ashdown i zapovjedništvo vojnih snaga EU u BiH (EUFOR) pozdravili su u četvrtak uhićenje Ante Gotovine istaknuvši pri tom da je sada vrijeme za privođenje pravdi i preostalih haških optuženika koji su još u bijegu. U izjavi koju su prenijeli lokalni mediji, Ashdown je ocijenio kako je Gotovinino uhićenje "iznimno dobrodošla" vijest jer znači uklanjanje krupne zapreke na putu cijele regije ka članstvu u EU i NATO-u. Predsjednik Vlade Republike Srpske Pero Bukejlović je komentirajući vijest o Gotovininu uhićenju izjavio da je sada očito da se mora biti učinkovitiji u privođenju pravdi preostalih optuženika za kojima traga Haški sud.

BRUXELLES - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je u Bruxellesu uputio svoje čestitke Hrvatskoj nakon što je u Španjolskoj uhićen general Ante Gotovina. Dodao je da će Srbija morati riješiti probleme u vezi Ratka Mladića i drugih. Srbijanski minsitar za ljudska prava Rasim Ljajić u srijedu je kazao da Srbija neće moći uhititi bivšeg vojnog šefa bosanskih Srba Ratka Mladića prije 15. prosinca, roka koji je odredila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

BEOGRAD - Glavna tužiteljica Tribunala za ratne zločine u Den Haagu Carla Del Ponte u četvrtak je posjetila Beograd i izrazila nezadovoljstvo suradnjom i ljutnju što su Mladić i Karadžić još na slobodi , a srbijanski premijer Vojislav Koštunica je obećao pristup svim dokumentima i arhivima uključujuči i vojne čija je nedostupnost stvarala velike probleme u suradnji. Carla del Ponte je za beogradski Radio B 92 izjavila da u suradnji ima puno teškoća, ne samo zbog izostanka uhićenja bjegunaca koji se skrivaju na teritoriju Srbije, već i zbog toga što nisu dobili sve potrebne dokumente kojima moraju imati pristup.

BEOGRAD - Glavna tužiteljica Haškog tribunala za ratne zločine u četvrtak je u Beogradu posjetila Fond za humanitarno pravo Srbije i u razgovoru s predsjednicom Natašom Kandić, upoznala se s aktivnostima te nevladine udruge u procesima protiv optuženih za ratne zločine pred Haškim sudom i pred pravosuđem Srbije. Osvrćući se na suđenje za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991, Carla del Ponte je rekla da podržava rad Fonda, koji mora biti nastavljen sve dok se na sudu uz direktne izvršitelje ne nađu i glavni nalogodavci zločina.

BRUXELLES - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u četvrtak u Bruxellesu na redovitom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Euroatlantskog partnerskog vijeća i tom prigodom najavila povećanje broja hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu. Ministrica je najavila svoj skorašnji put u Afganistan gdje će posjetiti pripadnike hrvatskog vojnog kontigenta i razgovarati s afganistanskim dužnosnicima.

ZAGREB - Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije Božo Cerar sastali su se u četvrtak u Ljubljani u okviru redovitog dijaloga između predstavnika dviju država, priopćeno je iz Ministarstva. Na sastanku su razmijenjena stajališta u povodu aktualnih prijedloga za rješavanje preostalih otvorenih pitanja, uključujući međudržavnu granicu i dugovanje Ljubljanske banke. Sugovornici su razmotrili i aktualna pitanja povezana s provedbom Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji te potaknuli njihovo rješavanje kroz rad Stalne mješovite komisije i drugih tijela za provedbu sporazuma.

BEOGRAD - U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u četvrtak je završeno suđenje nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, a presudu će sudsko vijeće objaviti u ponedjeljak, 12. prosinca u 13 sati. U završnim riječima u četvrtak, optuženi su ponovili da nisu krivi za zločin, tvrdeći da su ih oba svjedoka-pokajnika lažno optuživala svojim svjedočenjima, da bi time - kao pravi krivci - kupili vlastitu slobodu i izbjegli kazneno gonjenje.

BERLIN - Njemačka i Francuska drže britanski prijedlog proračuna EU nezadovoljavajućim, priopćili su uoči početka redovitih njemačko - francuskih konzultacija u Berlinu u četvrtak navečer njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Jacques Chirac. "Britanski prijedlog je manjkav", izjavila je Merkel novinarima. Francuski predsjednik Chirac je naglasio da je za njegovu zemlju važno da svaka članica EU-a "preuzme pravedan dio financiranja".

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je ocijenio u četvrtak da su razgovori s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice "smirili ozračje" oko afere koja je izbila s navodnim tajnim letovima CIA-a preko europskih zemalja. U četvrtak je nekoliko ministara izjavilo da su "zadovoljni" objašnjenjima državne tajnice Rice oko afere tajnih letova CIA-e u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙