FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn od Hrvatske traži izručenje Gotovine

SARAJEVO,25. studenoga 2005.(Hina) - Povjerenik Europske unije zapitanja proširenja Olli Rehn pozvao je u petak Hrvatsku da osiguranastavak pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšuJugoslaviju (ICTY) što uključuje i izručenje Ante Gotovine a ujedno jei pohvalio vlasti u Zagrebu za poduzete napore u jačanju stabilnosti isuradnje na prostoru jugoistoka Europe.
SARAJEVO,25. studenoga 2005.(Hina) - Povjerenik Europske unije za pitanja proširenja Olli Rehn pozvao je u petak Hrvatsku da osigura nastavak pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) što uključuje i izručenje Ante Gotovine a ujedno je i pohvalio vlasti u Zagrebu za poduzete napore u jačanju stabilnosti i suradnje na prostoru jugoistoka Europe.

Komentirajući proces proširenja EU Rehn koji je tijekom dana boravio u Sarajevu novinarima je kazao da je osobno radostan što je EU s Hrvatskom započela pregovore o punopravnom članstvu u isto vrijeme kada i s Turskom istaknuvši da je odluka o tome izravni rezultat suradnje što ju je vlada u Zagrebu ostvarila s Haškim tribunalom.

"Hrvatska s tom suradnjom treba nastaviti i osigurati prebacivanje jedinog preostalog bjegunca kojega traži ICTY", kazao je Rehn očevidno aludirajući na Gotovinu.

Europski je povjerenik kazao i to da pozdravlja ovotjedni susret hrvatskog premijera Ive Sanadera s predsjednikom srbijanske vlade Vojislavom Koštunicom.

"To je bio vrlo važan korak na putu ka pomirenju i učvršćenju regionalne suradnje", izjavio je Rehn.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Rehn je ponovio da će EU nastaviti pojedinačno pristupati zemljama koje imaju ambicije za punopravno članstvo u toj asocijaciji.

Istaknuo je da proširenje unije ne treba promatrati kao natjecateljski proces jer će se status svake zemlje i prihvatljivost njezina članstva razmatrati na temelju individualnih kriterija i postignuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙