FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Akcijski plan je ad acta

ZAGREB, 12. prosinca 2005.(Hina) - Akcijski plan je ad acta, ustvrdioje u ponedjeljak premijer Ivo Sanader, odgovarajući na pitanja vezanaza provedbu Akcijskog plana i s tim povezane izjave predsjednikaRepublike Stjepana Mesića da se mora ući u trag onima koji su generaluAnti Gotovini pomagali u bijegu.
ZAGREB, 12. prosinca 2005.(Hina) - Akcijski plan je ad acta, ustvrdio je u ponedjeljak premijer Ivo Sanader, odgovarajući na pitanja vezana za provedbu Akcijskog plana i s tim povezane izjave predsjednika Republike Stjepana Mesića da se mora ući u trag onima koji su generalu Anti Gotovini pomagali u bijegu.

Kada je riječ o vladavini prava, ne Akcijski plan, nego onaj državni ide dalje, rekao je Sanader za Nacionalne konferencije "Hrvatska prema gospodarstvu znanja" i precizirao da se radi o reformi pravosuđa, državne administracije, borbi protiv korupcije.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u ponedjeljak da se mora ući u trag onima koji su generalu Anti Gotovini pomagali u bijegu, jer su na taj način kršili hrvatske zakone. "To je također kazneno djelo i za to moraju odgovarati", kazao je Mesić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu".

Predsjednik Mesić smatra da Gotovininim uhićenjem posao za glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i tajne službe nije završio. "Mehanizmi moraju funkcionirati. Gotovina se skrivao u najluksuznijim hotelima, putovao najluksuznijim prijevoznim sredstvima, a to neizmjerno košta", kazao je Mesić. Ocijenio je da je godina Gotovinina bijega koštala "dosta više" od 70 tisuća eura.

Premijer Sanader je naglasio kako ne želi interpretirati Predsjednikove izjave, ali da pretpostavlja kako je u toj izjavi riječ da se mora dovršiti apsolutna vladavina prava u Hrvatskoj.

Nastavak procesuiranja osumnjičenih osoba pitanje je pravosuđa, rekao je Sanader, ističući da kao čelnik izvršne vlasti ne može govoriti što će pravosuđe raditi s obzirom da je sudbena vlast odvojena od izvršne i zakonodavne.

Ali, dodao je, logično je da se mora procesuirati svakoga tko je nešto falsificirao.

Na ponovljeno novinarsko pitanje ima li još neka mjera koja nije dovršena u Akcijskom planu, premijer je ponovio da je Akcijski plan gotov.

Nikada izvršna vlast nije imala namjeru preuzeti dio posla sudbene vlasti i pravosudnih tijela. Ako je Predsjednik na to mislio onda nije adresa izvršna nego sudbena vlast, kazao je premijer Sanader.

Predsjednik Mesić smatra da Gotovininim uhićenjem posao za glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i tajne službe nije završio. "Mehanizmi moraju funkcionirati. Gotovina se skrivao u najluksuznijim hotelima, putovao najluksuznijim prijevoznim sredstvima, a to neizmjerno košta", kazao je Mesić. Ocijenio je da je godina Gotovinina bijega koštala "dosta više" od 70 tisuća eura.

Dodao je da uhićenje odbjeglog generala važan događaj, ali da nije najvažnije što se dogodilo ove godine. "Uhićenje je važno da se vidi kako Hrvatska ispunjava svoje zakone i preuzete obveze, no to nije najvažniji događaj jer je bilo razumljivo da će se prije ili kasnije morati pojaviti pred sudom".

Važnijim ovogodišnjim postignućem Hrvatske ocijenio je početak pregovora s Europskom unijom, čime je, kako je rekao naša zemlja dobila mogućnost sudjelovati u "milenijskom poduhvatu".

Odgovarajući na pitanje postoji li pisano jamstvo glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da će se Gotovina moći braniti sa slobode, Mesić je rekao da nije bilo nikakvog potpisa nego načelnih razgovora i pristanka da će Tužiteljstvo pomoći da se brani sa slobode uz uvjet da dobrovoljno pristupi Tribunalu.

"No, budući da mu je policija ušla u trag ne znam da li se tu može išta učiniti, iako kod nas ima dosta nagađanja", smatra Predsjednik.

Važnim je ocijenio da o akciji generalova uhićenja nisu "curile" informacije iz naših tajnih službi, koje su surađivale sa stranim službama.

Komentirajući tvrdnju da će se na suđenju hrvatskim generalima pisati nova povijest ovih prostora, Mesić je rekao da su "sva pitanja već apsolvirana i kod nas i u svijetu".

"Zna se kako je došlo do rata, tko je počeo rat i tko je učinio najviše zločina. Sve je to apsolvirano i ne znam što bi se trebalo novo dogoditi."

Predsjednik smatra da u optužnici protiv Gotovine, Markača i Čermaka nije optuženo cijelo hrvatsko ratno vodstvo, iako u optužnici postoje neke formulacije koje će, kako je rekao, biti demantirane tijekom suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙