FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush uzvraća kritičarima rata u Iraku

WASHINGTON,15. studenoga(Hina) - Američki predsjednik George Bushuzvratio je u ponedjeljak oporbenim demokratima, kritičarima rata uIraku navodeći njihove ranije izjave o Saddamu Husseinu kao velikojprijetnji.
WASHINGTON,15. studenoga(Hina) - Američki predsjednik George Bush uzvratio je u ponedjeljak oporbenim demokratima, kritičarima rata u Iraku navodeći njihove ranije izjave o Saddamu Husseinu kao velikoj prijetnji.

Bush je u govoru napao demokrate koji su ga optužili da je manipulirao prijeratnim obavještajnim podacima i obmanuo Amerikance o razlozima za rat u Iraku.

"Razboriti ljudi se mogu neslagati o vođenju rata, ali je neodgovorno da demokrati sada tvrde da smo obmanuli njih i američki narod", rekao je Bush u govoru vojnicima u zrakoplovnoj bazi Elmendorf u Anchorageu na Aljasci gdje se zaustavio krećući na osmodnevni put u azijske zemlje.

"Neki demokrati koji su glasovali za odobravanje uporabe sile sada mijenjaju prošlost", dodao je.

Demokrati su optužili Busha i njegovu administraciju da su manipulirali obavještajnim podacima kako bi preuveličali opasnost koju je predstavljao Saddam Hussein.

"Čelnici u mojoj administraciji i članovi Kongresa iz obje stranke vidjeli su iste obavještajne podatke o Iraku i došli do zaključka da je Saddam Hussein predstavljao opasnost", rekao je Bush.

Američki predsjednik naveo je prijeratne izjave tri čelnika demokrata, ne navodeći njihova imena, kao dokaz da su i demokrati dijelili ocjenu administracije kako Husseinov režim predstavlja opasnost što je bilo opravdanje napada na Irak 2003.

"Postoje nedvojbeni dokazi da Saddam Hussein agresivno radi kako bi razvio nuklearno oružje", naveo je on dio govora iz 2002. senatora Johna Rockefellera koji je sada najviše pozicionirani demokrat u senatskom Obavještajnom odboru.

Bush je naveo i izjavu senatora Carla Levina iz 2001. koji je rekao da "rat protiv terorizma neće biti dovršen dok je (Saddam Hussein) na vlasti".

"Saddam Hussein je zapravo pokazao dugi nos svjetskoj zajednici. Mislim da predsjednik ovome pristupa na pravi način", naveo je Bush riječi senatora Harryja Reida, sadašnjeg čelnika demokratske manjine u Senatu.

"Tada su govorili istinu, a sada politiziraju", ocijenio je Bush.

Krajem 2002. u američkom Senatu je 29 demokrata zajedno s 48 Bushovih republikanaca glasovalo za odobravanje rata protiv Iraka, ali su mnogi od njih u međuvremenu postali žestoki kritičari tog rata i načina kako ga Bush vodi.

Rat u Iraku koji odnosi sve više američkih žrtava nalazi sve manje potpore u američkoj javnosti, a posljedica toga je da Bush u ovom trenutku uživa najnižu podršku Amerikanaca za svoga mandata u Bijeloj kući.

Njegovi napadi na demokrate, kritičare rata dio su nastojanja da povrati izgubljenu potporu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙