FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj el-Masri: Berlin uzalud tražio podatke od CIA-e

BERLIN, 12. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Njemačke vlasti uzalud su od2004. od Sjedinjenih Država pokušavale dobiti informacije o otmiciNijemca Khaleda el-Masrija koju su izveli agenti CIA-e sumnjičeći gaza pripadnost terorističkoj mreži al-Qaidi, piše u ponedjeljak dnevnikBild.
BERLIN, 12. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Njemačke vlasti uzalud su od 2004. od Sjedinjenih Država pokušavale dobiti informacije o otmici Nijemca Khaleda el-Masrija koju su izveli agenti CIA-e sumnjičeći ga za pripadnost terorističkoj mreži al-Qaidi, piše u ponedjeljak dnevnik Bild.

"Od ljeta 2004., kriminalistička policija i obavještajne službe Njemačke tražile su pojašnjenje o toj aferi preko njemačkog veleposlanstva u Washingtonu. No bezuspješno", piše Bild.

"Zbog nespremnosti za suradnju, bivši njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily putovao je 12. veljače u sjedište (američke obavještajne agencije) CIA-e u Langley i zatražio pomoć šefa CIA-e Portera Gossa. Ovaj je to odbio", piše visokotiražni dnevnik.

El-Masri predbacuje SAD-u da su ga krajem prosinca 2003. u Makedoniji oteli agenti CIA-e i odveli u Afganistan kako bi ga ispitali o njegovim navodnim vezama s islamističkim ekstremistima.

El-Masri je konačno bio oslobođen krajem siječnja 2004., te danas "traži isprike" CIA-e i odštetu u visini 75.000 dolara.

Jedan od njegovih odvjetnika, inače specijalist za odštete žrtvama prisilnog rada u vrijeme nacizma, Michael Witti, ocijenio je da bi el-Masri mogao tražiti i "odštetu od pet milijuna dolara".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier trebao bi o slučaju el-Masri odgovarati pred parlamentom u srijedu. Steinmeier je u vladi Gerharda Schroedera obnašao dužnost šefa kancelarova ureda i po vlastitom priznanju bio upoznat s otmicom no zanijekao je u subotu svaku eventualnu odgovornost za otmicu tog njemačkog državljanina.

Bavarsko državno tužiteljstvo od 2004. u slučaju el-Masri vodi istragu protiv nepoznatih osoba zbog otmice, prisile i zlostavljanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙