FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Praizvedba "Osmog povjerenika" Renata Baretića u HNK

SPLIT,12. prosinca 2005.(Hina) - "Osmi povjerenik", prvi roman novinaraRenata Baretića, u petak, 16. prosinca, bit će praizveden u splitskomHrvatskom narodnom kazalištu u režiji Ivice Kunčevića.
SPLIT,12. prosinca 2005.(Hina) - "Osmi povjerenik", prvi roman novinara Renata Baretića, u petak, 16. prosinca, bit će praizveden u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Ivice Kunčevića.

Dramatizaciju "Osmog povjerenika" potpisuju redatelj i Lada Martinac-Kralj, koja je na današnjoj konferenciji za novinare istaknula kako između romana i dramatizacije ne može staviti znak jednakosti. Napomenula je kako je "Baretićev roman vrsna proza, zahtjevna za obradbu".

Kazavši kako je to najnagrađivaniji roman u povijesti hrvatske književnosti, redatelj Kunčević je istaknuo da "predstava u cijelosti slijedi poetsku dubinu napisane drame".

"Veselim se što je Baretić kazao da je uprizorenjem, odnosno dramatizacijom teksta, u svojoj drami prepoznao elemente kojih prije nije bio svjestan", napomenuo je Kunčević, dodavši kako to upravo najbolje govori o ozbiljnosti i snazi Baretićeva djela. Također je rekao kako se nada da će se publika i smijati i plakati, "primajući provokaciju iz poetske dubine materijala".

Radnja "Osmog povjerenika" događa se na izmišljenu, najudaljenijem, naseljenu hrvatskom otoku Trečiću. Zajednica na otoku sjajno funkcionira bez ikakvih tijela vlasti, a stanovnici međusobno komuniciraju na svojem tzv. trečićanskom dijalektu. Idila traje dok se na otoku ne pojavi vladin povjerenik, osmi, sa zadaćom da organizira izbore i legalnu lokalnu vlast...

Uloge tumače Trpimir Jurkić, Josip Genda, Mijo Jurišić, Elvis Bošnjak, Ilija Zovko, Snježana Sinovčić-Šiškov i ini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙