FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Praizvedba Mozartove opere "Bastien i Bastienne" 18. studenoga u HNK

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Praizvedba opere za djecu WolfgangaAmadeusa Mozarta "Bastien i Bastienne" održat će se 18. studenoga uHrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, najavljeno je na današnjojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Praizvedba opere za djecu Wolfganga Amadeusa Mozarta "Bastien i Bastienne" održat će se 18. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Po riječima redateljice Dore Ruždjak-Podolski priča je to o ljubavi dvoje mladih, koji se svađaju zbog prevrtljivosti te ponovno spajaju u veseloj ljubavi uz čarobnjakovu pomoć.

Namjera mi je bila razigrati svaki djelić opere u koju su ubačeni različiti elementi dječjih igara, objasnila je redateljica Ruždjak-Podolski.

Dirigent je Josip Šego, scenografkinja Vesna Režić, a kostimografkinja Barbara Bourek. Lik Bastiena tumače Tvrtko Stipić i Stjepan Franetović, Bastienne Tamara Felbinger i Valentina Fijačko, a Ivica Trubić i Tomislav Lučić pojavljuju se u ulozi Colas.

Uloge tumači mladi naraštaj pjevača koji su bili spremni odgovoriti izazovima suvremenije i razigranije režije, naglasila je redateljica.

Kako je rečeno, ta Mozartova glazbena igra u jednome činu nastala je na temelju nekoliko pripovjedaka prevedenih s francuskog o ljubavi Bastiena i Bastienne različitih autora.

Jednočinkom sa samo tri lika, praizvedenom 1768. u Beču, Mozart je uveo stil pisanja "Singspiela" puno prije nego je prosvjetitelj Josip II. utemeljio taj kratki glazbeni oblik u namjeri da potakne izvedbe djela na njemačkome jeziku.

Djelo je izvođeno u zagrebačkoj Operi dva puta, 1911. i 1968., ali oba puta koncertno.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙