FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 12. studenog 2005.(Hina) -
ZAGREB, 12. studenog 2005.(Hina) -

VUKOVAR - U Vukovaru danas počinje obilježavanje 14. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu. Pod geslom "Gdje da tražim sina svoga?", obilježavanje će trajati do 20. studenog, a središnja komemoracija bit će 18. studenog, na dan koji je Hrvatski sabor proglasio Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Obilježavanje danas počinje nastupom Katedralnog zbora Gospićko-senjske biskupije i misom u crkvi sv. Filipa i Jakova, koju će predvoditi biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović.

ZAGREB-Premijer Ivo Sanader rekao je sinoć za Novu TV, u vezi s informacijom o odluci PBZ-a da po posebnim uvjetima kreditira članove Talijanske unije što je odmah izazvalo reakcije, da će Vlada tražiti punu informaciju o tome od direktora PBZ-a Bože Prke. Mediji su objavili da su Privredna banka Zagreb, koja je u vlasništvu taljanske grupacije IntesaBCI, i Talijanska unija u petak u Rijeci potpisale sporazum koji članovima Talijanske unije i Zajednice Talijana u Hrvatskoj osigurava posebne uvjete kreditiranja s manjim kamatama. Objavili su i reagiranja po kojima se radi o diskriminirajućoj odluci koja ima i političke konotacije. "Već prvi kontakti koji su bili jutros kažu da nije točna ta informacija. Ukoliko bi, hipotetički, to bilo točno, onda bi to bila politizacija bankarskog sustava - to nećemo dozvoliti", rekao je Sanader. Mediji prenose i tumečenje PBZ -a da se radi o uobičajenom postupku prema VIP klijentima, tj. interesu banke.

ŠIBENIK - Eparhija dalmatinska priopćila je sinoć da je grupa mladića popodne kamenovala pravoslavnu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Drnišu i vrijeđala svećenika, te da zbog učestalijih napada očekuje adekvatnu zaštitu srpske manjine. U priopćenju iz kancelarije Eparhije dalmatinske kaže se da je jučer u 16.30 sati grupa nepoznatih napadača kamenovala drnišku crkvu Uspenja Presvete Bogorodice i psovali "srpsku i četničku majku ocu Borisu Milinkoviću koji je bio u crkvi. On je pozvao policiju koja je stigla nakon 10 minuta, kad su se napadači već bili udaljili, kaže se u priopćenju. Šibensko-kninska policijska uprava najavila je priopćenje o tome za danas.

ZAGREB - Dvadeset osmi Međunarodni sajam knjiga i učila, Interliber 2005., zatvoren je sinoć na Zagrebačkom velesajmu (ZV). Sajam je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i u suorganizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Republike Hrvatske održan na Zagrebačkom velesajmu od 8. do 12. studenoga. Na 15.000 četvornih metara u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkog velesajama predstavilo se 230 izlagača, među kojima 174 iz Hrvatske i 56 iz inozemstva. Dobitnik nagrade Zagrebačkog velesajma za ukupni dojam i nastup na ovogodišnjem Interliberu je zagrebački nakladnik "Školska knjiga". Ovogodišnji gost Interlibera bila je Hrvatska matica iseljenika (HMI).

SPLIT - Na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog kazališta sinoć je premijerno izvedena opera Petra Iljiča Čajkovskog "Evgenij Onjegin" u režiji Petra Selema, pod ravnanjem Ivana Repušića. Umjetnički ravnatelj splitskog HNK i redatelj opere Petar Selem, najavljujući premijeru, naglasio je kako su uvrštavanjem "Evgenija Onjegina", koji je posljednji put u Splitu izveden prije 19 godina, željeli napraviti odmak od uobičajenog repertoara uglavnom talijanskog opusa te time aktivirati cjelokupni umjetnički potencijal splitske opere, posebno mladih snaga.

RIJEKA - Hrvatska praizvedba glazbene melodrame Jima Cartwrighta "Uspon i pad Malog Glasa" u režiji slovenske redateljice Mateje Koležnik izvedena je sinoć u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca". Uloga pjevačice Malog Glasa pripala je mladoj zagrebačkoj pjevačici Ivani Starčević, a odabrala ju je redateljica Mateja Koležnik nakon Ivaninog nastupa u jednom od televizijskih "talents" serijala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙