FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O propisima temeljem kojih je bila zamrznuta imovina generala Gotovine

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Imovina generala Ante Gotovine,čije je odmrzavanje večeras inicirala Vlada, blokirana je od ožujkaove godine prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama koji jeHrvatski sabor usvojio u prosincu prošle godine.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Imovina generala Ante Gotovine, čije je odmrzavanje večeras inicirala Vlada, blokirana je od ožujka ove godine prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama koji je Hrvatski sabor usvojio u prosincu prošle godine.

Kako je večeras izjavio glasnogovornik Vlade Ratko Maček, riječ je o mirovini generala Ante Gotovine, koji se od jutros nalazi u pritvoru Haaškog suda u Scheveningenu, te o blokiranom pravu raspolaganja svim nekretninama u njegovu vlasništvu.

Mediji su objavljivali da general raspolaže stanom u Zagrebu i zemljištem i nezavršenom kućom u Pakoštanima.

Po Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama, Hrvatska može poduzeti niz mjera prema fizičkim i pravnim osobama, državama i međunarodnim organizacijama koje su obuhvaćene međunarodnim restriktivnim mjerama, a odluku o tome donosi Vlada.

Odlukom o zamrzavanju Gotovinine imovine Hrvatska se pridružila restriktivnim mjerama koje je u listopadu prošle godine donijelo Vijeće Europske unije.

To je Vijeće, naime, donijelo Zajedničko stajalište i uredbu o zamrzavanju imovine nedostupnih osoba optuženih za ratne zločine pred Haškim sudom Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Gotovini, što su, kako je tada priopćeno, prihvatile zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, među kojima i Hrvatska, te potencijalni kandidati i zemlje članice EFTA-e.

Prema toj odluci, trojici optuženika zamrzavaju se sva sredstva i ekonomski resursi, osim sredstava potrebnih za osnovne životne potrebe, hranu, stan, lijekove, medicinske usluge, zatim za porezne obveze, premije osiguranja te za troškove pravnih usluga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙