FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Srpska pobuna u Hrvatskoj 1990.-1995."

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Knjiga Nikice Barića "Srpska pobunau Hrvatskoj 1990.-1995." predstavljena je u ponedjeljak u Zagrebu.
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Knjiga Nikice Barića "Srpska pobuna u Hrvatskoj 1990.-1995." predstavljena je u ponedjeljak u Zagrebu.

O knjizi su govorili urednik knjige Ilija Ranić, povjesničar Ljubomir Antić i recenzent knjige Zdenko Radelić.

Ranić je ustvrdio kako je Barićeva knjiga, usprkos onima koji u njoj gledaju ideološku podlogu objavljena u pravi trenutak. Temelji se na dokumentima pronađenim nakon pada "Republike srpske krajine", rekao je.

Knjiga je kapitalno djelo naše historiografije, ocijenio je Antić dodavši kako su u nju ugrađeni i iskazi srpske strane. "To joj je i najveća vrijednost," rekao je.

"Ovo je prva knjiga koja na historiografski način govori o srpskoj pobuni i agresiji Srbije i JNA na Hrvatsku, rekao je Radelić dodavši kako knjiga daje odgovore na mnoga pitanja o uzrocima srpske pobune u Hrvatskoj.

Knjiga "Srpska pobuna u Hrvatskoj 1990.-1995." (614 str.) u jedanaest poglavlja raščlanjuje prilike u Jugoslaviji uoči sloma socijalizma, srpsku manjinu u Hrvatskoj i njezino pristajanje uz Miloševićevu politiku, osnivanje i ustroj tzv. srpskih autonomnih oblasti na teritoriju RH, rat u Hrvatskoj 1991., proglašenje "srpske krajine" i Vanceov mirovni plan, glavne političke i vojne događaje 1992. i 1993., značajke političkoga života u "rsk", prekid oružanih sukoba 1994., značajke unutrašnjeg ustroja "rsk", njezin slom i odlazak pobunjenih Srba tijekom "Oluje" i "Bljeska".

Na kraju knjige objavljen je sažetak na engleskom jeziku, sastav vlada srpskih tvorevina u Hrvatskoj, popis kratica, arhivska i objavljena građa i literatura.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga.

Nikica Barić (1975.) radi na Hrvatskom institutu za povijest. Ranije je objavio knjigu "Ustroj kopnene vojske domobranstva Nezavisne Države Hrvatske, 1941.-1945."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙