FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 10. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati
ZAGREB, 10. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da ga toliko posebno ne zabrinjava jučerašnji prosvjed potpore Anti Gotovini u kojem su s ustaškim znakovljem sudjelovali zadarski učenici, koliko to što obrazovni sustav nije naučio mlade ljude što predstavlja ustaški režim. "Kad bi ti mladi ljudi učili u školi što je bio koljački zločinački režim Ante Pavelića i NDH i kad bi znali što bi bilo sa Zadrom da je ostao ustaški poredak onda vjerojatno ne bi stavljali ustaške kape na glavu", izjavio je Mesić. Predsjednik Mesić smatra da su jučer prosvjedovale marginalne skupine koje očito nemaju odraza na sigurnosno stanje u zemlji, ali više zabrinjava sustav koji nije dovoljno obrazovao te mlade ljude.

ZADAR - Na zadarskom području tijekom noći bilo je desetak incidenata vezanih uz slučaj uhićenja generala Ante Gotovine, a najčešće se radilo o barikadama na prometnicama, koje su izgrednici postavljali oborenim stablima, betonskim stupovima te zapaljenjim gumama, kontejnerima i automobilima. Kako se doznaje jutros u PU zadarskoj, svi izgredi dogodili su se do ponoći, a nakon toga je stanje bilo mirno.

ZAGREB - U organizaciji Akademije za politički razvoj i British Councila danas je u Zagrebu započela s radom međunarodna konferencija "Ljudski potencijal - ključ tranzicije i europske integracije u jugoistočnoj Europi", koju je otvorio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Sudionici iz Hrvatske, Velike Britanije, BiH, SCG-a, Rumunjske, Makedonije, Kosova i Albanije u dva dana rada razgovarat će o važnosti ljudskih resursa za uspješnost dovršetka procesa tranzicije i eurointegracije zemalja jugoistočne Europe. Naglasak će biti stavljen na stanje ljudskih potencijala na području gospodarstva, javne uprave i politike.

ZAGREB - Na 11. zasjedanju Konferencije UN o promjeni klime u Montrealu u petak je odlučeno da se Hrvatskoj dozvoli novi proračun godišnje razine emisija stakleničkih plinova koja je određena na temelju referentne 1990. godine, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša. To znači da će Hrvatska, kao potpisnica Kyoto protokola prilikom obvezatnog smanjenja emisije stakleničkih plinova od 2008. iz svojih energetskih izvora, prometa i poljoprivrednih aktivnosti krenuti sa više razine nego je to do sada bilo određeno uzimanjem 1990. godine kao osnovice za izračun razine emisija.

ZADAR - U svečanoj dvorani Zadarskog sveučilišta jutros je svečano otvoren zadarski dio međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom "Dva stoljeća od početka Napoleonove vladavine na istočnom Jadranu". Na skupu sudjeluje više znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Italije i Crne Gore. Rektorica Sveučilišta na Primorskem iz Kopra dr. Lucija Čok istaknula je značenje skupa u kontekstu širenja EU-a. Izrazila je nadu da će i ovaj skup koji je inače započeo 8. prosinca u Kopru, a završava danas u Zadru, doprinijeti novim spoznajama o Napoleonovoj vladavini na istočnom Jadranu.

ZAGREB - U povodu šeste obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana danas je u crkvi sv. Marka održana misa zadušnica koju je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac. Čitajući Evanđelje o Ivanu Krstitelju Jezerinac je njegovu sudbinu usporedio sa sudbinom Franje Tuđmana čija je "pustinja" bila zatvor gdje se pripremao za ostvarenje devetstoljetnog sna i kojemu su također neki okrenuli leđa jer se nije uključio u njihove planove. Domovinskom ratu i ulozi Franje Tuđmana još uvijek se ne pristupa smireno i objektivno, već ih se nastoji ocrniti a ljude posvaditi i izazvati u narodu novi razdor, ustvrdio je Jezerinac.

SINJ - Na današnjoj prisegi četvrtog ovogodišnjeg naraštaja ročnika Sinjskog središta za obuku pješaštva Hrvatske vojske, kojoj je nazočio i izaslanik načelnika Glavnog stožera general Mirko Šundov, filmski snimatelj i fotograf Šime Strikoman snimio je svoju 41. milenijsku fotografiju. Strikoman je s projektom "Milenijska fotografija" počeo prije pet godina i do sada je snimio 40 takvih fotografija. Prvu milenijsku fotografiju o životu i radu Oružanih snaga RH Strikoman je snimio u povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Zrakoplovnoj bazi Zemunik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙