FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO: Stanje ljudskih prava ozbiljno se pogoršalo

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Prvi put od 1996. u Hrvatskoj seove godine ozbiljno pogoršalo stanje ljudskih prava, ustvrdio je danaspredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski u prigodidodjele godišnjih nagrada i Međunarodnog dana ljudskih prava.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Prvi put od 1996. u Hrvatskoj se ove godine ozbiljno pogoršalo stanje ljudskih prava, ustvrdio je danas predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski u prigodi dodjele godišnjih nagrada i Međunarodnog dana ljudskih prava.

Umjesto moderniziranja rada policije počelo se zastupati korištenje oružja. "Došlo je do toga da imamo prave pučke svečanosti kad su ubijena dva čovjeka", kazao je Puhovski dodavši da će se HHO boriti za baš svačija ljudska prava.

U HHO-u upozoravaju i na loše rezultate u istraživanju i pronalaženju izvršitelja napada na pripadnike srpske nacionalne manjine jer je od 34 incidenta riješen samo jedan. Također je naveo da je prvi put od 1996. pogoršano i medijsko praćenje manjina.

Puhovski smatra nedopustivim i da se desetak osoba koje su optužene za ratne zločine brani sa slobode, a istodobno se vrši pritisak na svjedoke počinjenih zločina.

Kao razine na kojima je došlo do ozbiljnog pogoršanja ljudskih prava Puhovski je naveo i loše stanje socijalnih prava, upozoravajući da su stari ljudi i djeca sve lošije zaštićeni.

Po HHO-ovom izvješću loše je stanje i u pravosuđu. Puhovski upozorava da postoji niz pravomoćnih sudskih odluka u kojima se nalaze sasvim neodržive presude i obrazloženja.

Ovakvo stanje s ljudskim pravima, ocjenjuje Puhovski, upućuje na odgovornost vlasti, društva i svih onih koji nisu reagirali ali isto tako i na odgovornost međunarodnih čimbenika koji su baš u godini pogoršanja stanja ljudskih prava odlučili otvoriti pregovore između RH i EU.

Po njegovim riječima stanje tijela sigurnosti, koja bi trebala biti ključni čimbenik ljudskih prava lošije je nego ranije.

Predsjednik Mesić, koji je nazočio svečanosti ustvrdio je da je žalosno da se stanje ljudskih prava pogoršava, a da bi se to popravilo državni mehanizmi trebaju kontrolirati ustanove.

"Izvješće se zasniva na činjenicama i nema razloga u njega sumnjati", ustvrdio je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙