FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za subotu, 10. prosinca

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasubotu, 10. prosinca.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za subotu, 10. prosinca.

ZAGREB - Dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Ljudski potencijal - ključ tranzicije i europske integracije u jugoistočnoj Europi" upriličuju British Council i Akademija za politički razvoj, a na otvorenju konferencije u Europskom domu govorit će i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić (Jurišićeva 1, u 9 sati).

ZAGREB - Svečanu akademiju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava upriličuje Hrvatski helsinški odbor koji će tom prigodom dodijeliti godišnje nagrade HHO-a za promicanje ljudskih prava i povelje solidarnosti. Na svečanosti će biti nazočan hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, (HNK, u 12 sati). Prigodni program na Cvjetnom trgu organizira i Ured za ljudska prava Vlade RH.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) će obilježiti 6. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana misom zadušnicom u crkvi Sv. Marka (9,30 sati) i komemoracijom u Staroj gradskoj vijećnici (10,30 sati). Potom će vijenac na Tuđmanov grob na Mirogoju položiti HDZ-ovo izaslanstvo predvođeno predsjednikom HDZ-a i premijerom Ivom Sanaderom (12 sati).

Povodom obilježavanja godišnjice Tuđmanove smrti na njegov grob će položiti cvijeće i zapaliti svijeće i predstavnici Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba (11 sati), roditelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije koji dolaze kao gosti Odjela za branitelje Grada Zagreba (9,30 sati) i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (10 sati).

Na Tuđmanov grob cvijeće će položiti i svijeće zapaliti i izaslanstvo Hrvatskog bloka - pokreta za modernu Hrvatsku predvođeno predsjednikom Ivićem Pašalićem (8,30 sati).

Prvi predsjednik neovisne i demokratske Hrvatske dr. Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u Velikomu Trgovišću, a umro je u Zagrebu u noći s 10. na 11. prosinca 1999. Bio je sudionik antifašističkog pokreta od 1941., a vojnu karijeru napustio je u činu generala 1961. i zamijenio je karijerom povjesničara i političara. Zbog političkog djelovanja dva puta je bio osuđen na kazne zatvora. 1989. osnovao je stranku Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) te postao njezinim predsjednikom. Nakon pobjede HDZ-a na prvim višestranačkim izborima 1990., izabran je za predsjednika Republike te je vodio Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i ostvarenja suverenosti. Na izravnim predsjedničkim izborima 1992. i 1997. oba puta je izabran za predsjednika Republike Hrvatske na mandat od pet godina. Napisao je brojne knjige i rasprave iz područja vojne doktrine, povijesti, politologije i filozofije povijesti.

SPLIT - Udruga HVIDR-a Split i Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit će obilježiti 6. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika paljenjem svijeća na Trgu Franje Tuđmana (16,45 sati) i misom zadušnicom u crkvi sv. Frane (17 sati).

ZAGREB - Konferenciju za novinare o uhićenju ratnog generala Ante Gotovine organizira Hrvatski generalski zbor (restoran Vinodol, Teslina 10, u 11 sati).

ZAGREB - Na 3. konvenciji Demokratskog centra (DC) bira se novo predsjedništvo i Glavni odbor DC-a, a bit će predstavljen i novi program i statut stranke (KD "Vatroslav Lisinski", u 10,30 sati).

ZAGREB - Hrvatski blok- pokret za modernu Hrvatsku upriličuje 5. opći (izborni) sabor (Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15, u 10 sati).

RIJEKA - Carski ruski balet - Taranda gostuje u riječkom HNK Ivana pl. Zajca (19,30 sati).

ZAGREB - Predstavljanje likovne monografije Brane Milenković autora Tonka Maroevića, Zorana Ferića i Feđe Vukića bit će u Profilu Megastore, (Bogovićeva 7, u 12 sati).

Dežurni urednici:

prijepodne: Neven Leskovar

poslijepodne: Srebrenka Parlov

navečer: Jasna Nahtigal Lazarić

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙