FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO: Vlasti moraju stati na put nasilju prema novinarima

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Vijeće za medije Hrvatskoghelsinškog odbora za ljudska prava (HHO) danas je izrazilo zabrinutostzbog prijetnji smrću osječkom novinaru Dragi Hedlu te istaknulo davlasti moraju stati na put nasilju prema novinarima i medijima.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) danas je izrazilo zabrinutost zbog prijetnji smrću osječkom novinaru Dragi Hedlu te istaknulo da vlasti moraju stati na put nasilju prema novinarima i medijima.

"Hrvatske vlasti moraju konačno stati na put svakojakom nasilju prema novinarima i medijima u obavljanju profesionalnih i društvenih zadaća. Podsjećamo da praktično ni jedna dosadašnja prijetnja ili napad na ljude iz medijske struke, a bilo je čak i ranjavanja vatrenim oružjem i podmetanja eksploziva, nisu rasvijetljeni, a o kažnjavanju krivaca da se i ne govori", ističe se u priopćenju HHO-a.

Urednik u Feral Tribuneu Drago Hedl jučer je primio pismo u kojem mu nepoznati autor prijeti smrću zbog tekstova o zlostavljanjima i ubojstvima srpskih civila u Osijeku 1991. U prijetećem pismu, koje je Hedl našao u svojem poštanskom pretincu u Osijeku, slovima izrezanim iz novina piše "Ubićemo i tebe i tvoga Levara".

U HHO-u smatraju da bi istraga morala razjasniti i "koincidenciju atmosfere linča, koji u vezi s razjašnjavanjem ratnih zlodjela generiraju neki od vodećih osječkih političara, s prijetnjama likova bez lica novinaru Dragu Hedlu i 'njegovom Levaru'".

Po mišljenju HHO-a, ti vodeći osječki političari, koje se u priopćenju ne imenuje, izravnim ili neizravnim odavanjem imena, adresa i drugih podataka o svjedocima izravno ometaju službenu istragu ratnih zlodjela i opstruiraju pravosuđe.

"Radi se dakle o svojevrsnom pokroviteljstvu politike nad bezakonjem, koje se u takvim okolnostima teško može iskorjeniti. Stoga je neshvatljiv muk hrvatskih političkih stranaka u vezi s takvim prakticiranjem politike u nas", kažu u HHO-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙